Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Syndion en Pameijer nemen Charis over

Charis, een huis voor acht jongeren met autisme in Oud-Beijerland dat van de Inspectie voor de Gezondheidszorg moest sluiten, kan toch openblijven. De zorginstellingen Syndion uit Gorinchem en Pameijer uit Rotterdam hebben de zorg overgenomen. Dat meldt het Nederlands Dagblad.
Syndion en Pameijer nemen Charis over

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) signaleerde van het begin in 2005 af aan problemen bij het autistenhuis Charis, aldus het Nederlands Dagblad. Zo was er onvoldoende deskundig personeel, voelde een aantal bewoners zich niet veilig in het huis en was er sprake van belangenverstrengeling, omdat er familierelaties bestonden tussen de directeur van de stichting en het bestuur. Dochters van de directeur zaten in het bestuur. Verbeteringen werden niet of onvoldoende doorgevoerd.

Sluiting

Na een controlebezoek dit voorjaar was voor de inspectie de maat vol: het huis moest sluiten. Sluiting zou voor de jongeren en hun ouders echter een groot probleem betekenen.

Syndion en Pameijer

De zorginstellingen Syndion uit Gorinchem en Pameijer uit Rotterdam volgden de situatie van Charis al langere tijd. Zij hoorden ervan via het het Regionaal Intersectoraal Autisme Netwerk (RIAN). Na overleg met de betrokken partijen – de Inspectie, de ouders, en de Stichting Woon- en Werkhuis – besloten Syndion en Pameijer de zorg over te nemen. Hiertoe hebben alle partijen een intentieverklaring ondertekend, waarin onder meer staat dat de directeur van de Stichting Woon- en Werkhuis Rotterdam (die Charis beheert) haar functie zal neerleggen.

Voldoende personeel

“We proberen het huis weer op de rit te krijgen”, zegt woordvoerster Mirjam Rinzema van Syndion in het Nederlands Dagblad. “Het moet weer financieel gezond worden, er moet voldoende personeel worden gevonden en het huis moet weer vol: er wonen nu zes jongeren, terwijl er plaats is voor acht.” Als het huis weer ‘op de rit’ is, kunnen de ouders zelf een definitieve keuze maken voor een zorgaanbieder. Dat kan Syndion of Pameijer zijn, maar ook een andere organisatie. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Woonzorgproject Charis zoekt overnamepartner

VWS verliest kort geding van woonzorgproject Charis

Woonzorgproject Charis daagt VWS

‘Ondermaats autistenhuis Charis blijft nog open’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.