Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tabaksector steunt anti-rooklobby kleine café’s

Sigarettenfabrikanten steunen de kleine horecaondernemers financieel, strategisch en juridisch in hun verzet tegen het rookverbod. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Penningmeester Ton Wurtz van actiegroep ‘Red de kleine horecaondernemer’ zou jaarlijks een halve ton euro ontvangen van de branchevereniging van tabakfabrikanten. Wurtz zegt dat hij elke veertien dagen de strategie doorneemt met de voorzitter van deze ‘Stichting Sigaretten Industrie’. Wurtz is ook voorzitter en penningmeester van de stichting Rokersbelangen.

Bodemprocedure

Advocatenkantoor Van Diepen Van der Kroef is in gesprek met de SSI over de financiering van komende rechtszaken. Zo zou een bodemprocedure op stapel staan. Voorzitter van brancheorganisatie SSI, Willem Jan Roelofs, ontkent echter dat de stichting verdere rechtszaken wil financieren.

Geen wettelijke grondslag

Het advocatenkantoor stond ook café Victoria uit Breda bij, dat vorige week het hoger beroep won. Volgens de rechter ontbreekt een wettelijke grondslag voor een rookverbod voor eenmanszaken. Vrijdag dient het hoger beroep tegen het Groningse café De Kachel.

In een brief aan de Tweede Kamer laat minister Klink weten de ‘politieke en maatschappelijke onduidelijkheid’ die is ontstaan, te betreuren. Hij zegt eerst de uitspraak van het Hof in Leeuwarden te willen afwachten voor hij zijn reactie geeft. Die uitspraak zal er naar verwachting twee weken na vrijdag zijn. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Rookruimten-Roken onder toezicht

Drie werknemers Aveleijn ontslagen wegens roken

Voorkomen is beter

Waar rook is…

Gunstige verzekering voor rokers

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.