Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Tandartstarieven stijgen toch

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De tarieven van tandartsbehandelingen gaan gemiddeld 10 procent omhoog als gevolg van de vrije prijzen in de mondzorg. Dat heeft zorgverzekeraar VGZ berekend uit een vergelijking van tweehonderd tandartsenpraktijken.
Tandartstarieven stijgen toch

VGZ meldt dit naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. In december vorig jaar voorspelde de voorzitter van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde, Rob Barnasconi, dat de tarieven gemiddeld niet omhoog zouden gaan. De NMT heeft naar zijn zeggen nog geprobeerd een richtprijs vast te stellen voor de tandartsbehandelingen, maar dat mocht niet van de NZa.

‘Volstrekt onduidelijk’

VGZ vond ook enkele gevallen waarin de behandeling 30 procent duurder was dan vorig jaar. In totaal zijn er achtduizend tandartsenpraktijken. Sinds 1 januari moet elke tandarts zijn eigen prijzen vaststellen en deze vooraf duidelijk maken aan patiënten. Ook de NOS concludeert op basis van een eigen inventarisatie onder 127 tandartsen dat het volstrekt onduidelijk is waarom de prijzen zo uiteen lopen. De NOS vond dat de kosten van een periodieke controle variëren van 19 tot 30 euro. De prijs van een tweevlaksvulling ligt tussen de 38 en 130 euro. Het gemiddelde tarief van een behandeling ligt volgens de NOS nog steeds ver boven de marktconforme tarieven die zorgverzekeraars hebben opgesteld. Het verschil moeten patiënten zelf bijbetalen. Een tandartsverzekering vergoedt tot tachtig procent van het marktconforme tarief.

Klachten

Bij de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie zijn klachten binnengekomen over te hoge tandartsprijzen. Daarom is de NPCF een meldactie gestart. Volgens de NPCF komt het experiment met de vrije prijzen, dat is gestart door VWS-minister Schippers en uitgewerkt door de NZa, te vroeg. Op dit moment is een kwaliteitsvergelijking online niet mogelijk. NPCF-directeur Wilna Wind: “Tandartsen moeten verplicht een website hebben waarop de prijzen van hun behandelingen staan. Maar nu blijkt dat er niet op gecontroleerd wordt! Ik vind dat ongelooflijk. De minister stelt het verplicht, en vervolgens komen de tandartsen er zo mee weg.” Minister Schippers heeft de Tweede Kamer in juni 2011 toegezegd dat zij het vrijeprijsexperiment voortijdig zal beëindigen als de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de mondzorg in gevaar zouden komen. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

‘Tandartsen drijven de prijs niet op’

NZa hijgt tandartsen in de nek

Vijftien tandartsen voeren onterecht titel orthodontist

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Weer een knap staaltje stemmingmakerij.
    Logisch dat de patient de dupe is als de verzekeraars hun tarieven naar beneden doen, min 10% en meer t.o.v. 2011. En dan maar roepen dat de tandartsen er een potje van maken?!

    de feiten:
    – Vulling 2011: v11 (20.66),etsen+ onderlaag (20.66) verdoving a10 (12.92)
    totaal => €54.24 all in
    gemiddelde tandartsen 2012: €45.89 dit lijkt mij een daling??

    Dit houdt dus in dat een vulling met verdoving in 2012 8 euro goedkoper is geworden.
    In 2011 werd dit volledig vergoed terwijl er nu nog maar 38.74 vergoed wordt: EEN DALING VAN 28% !!
    Dus de verzekeraars vergoeden 28% minder voor een 1 vlaks vulling met verdoving in 2012 ten opzichte van 2011.
    En dan maar roepen dat de consument de dupe is, hoe hypocriet kun je zijn!
    Helaas wordt dit stilgezwegen door de media en wordt een hele beroepsgroep door een paar uitwassen in een kwaad daglicht gezet door de verzekeraars.
    En het mooie komt nog, terwijl de grote jongens de verzekeraars de vergoedingen naar beneden doen gaan de premies omhoog! wie snapt het nog? En waarom komen ze hiermee weg??

    met vriendelijke groet,

    Een tandarts die het gestigmatiseer meer dan ZAT is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.