Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tarieven normatieve huisvestingscomponent dalen

Redacteur Zorgvisie
De tarieven voor de normatieve huisvestingscomponent (NHC’s) dalen volgend jaar met zo’n 2 tot 3 procent. Dat blijkt uit de beleidsregels voor 2018, die de NZa heeft gepubliceerd. De VGN overweegt het besluit van de NZa te procederen.
Espria-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

De NZa was oorspronkelijk van plan om de rente op NHC’s te verlagen van 5 procent naar 4,1 procent, schrijft de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) in een bericht. Als dat was doorgevoerd, had het de gehandicaptenzorg bijna 100 miljoen euro gekost. Uiteindelijk heeft de NZa nu besloten de rente te verlagen naar 4,65 procent, waardoor het de sector een minder groot bedrag kost. ‘De rentedaling zou een daling van het tarief van ruim 4 procent geven, maar de indexering komt daar weer bij’, legt de VGN uit. ‘Al met al dalen de tarieven van de NHC’s afhankelijk van de betreffende ZZP met 1 tot 3 procent.’ De NZa laat weten dat de rentedaling wordt doorgezet op basis van degelijke gronden. Het bestuur van de VGN overweegt desalniettemin om tegen het besluit de procederen.  

Tegelijkertijd leveren de nieuwe beleidsregels de gehandicaptensector ook een winst op, doordat de normatieve investeringscomponenten worden verhoogd naar 4,65 procent. Dat levert de sector volgens de VGN ‘enkele miljoenen’ op.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.