Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tarieven Wmo-voorzieningen tot 200 procent gestegen

Redacteur Zorgvisie
De tarieven voor Wmo-voorzieningen zijn in bijna 1 op de drie gemeenten flink gestegen, soms met wel 200 procent. Opvallend is dat de tarieven niet alleen per gemeente, maar ook binnen de gemeente verschillen. Dat meldt Binnenlands Bestuur.
Stijging400.jpg
Fotolia.

Door verschillen in zorginkoop kan het zijn dat mensen in de ene gemeente meer betalen voor een Wmo-voorziening dan in de andere. Binnenlands Bestuur deed onderzoek bij 66 gemeenten, waaruit bleek dat de verschillen erg groot kunnen zijn. Zo variëren de kosten van een uur begeleiding van 14 euro tot 65,42 euro. Voor dagbesteding betalen mensen tussen de 16,24 (in Apeldoorn) euro en 49 euro (in Tilburg) per dagdeel.

Tarieven verschillen
In de ene gemeente zijn de tarieven dit jaar met meer verhoogd dan in de andere. In Peel en Maas steeg het uurtarief met 160 procent (van 14,29 euro naar 37,13), in het Friese Ferweradiel ging het uurtarief van 14,10 euro naar 42,54 euro (een stijging van ruim 200 procent) en in Meppel stegen de tarieven met 214 procent, van 14,20 euro naar 44,55 euro. Volgens Binnenlands Bestuur gaan 90.000 mensen de stijging van de tarieven voelen. Binnen die groep vallen vooral mensen met een bovenmodaal inkomen en mensen die weinig zorg hebben.

Verschillen Wmo-voorzieningen
Ook binnen gemeenten verschillen de tarieven voor Wmo-voorzieningen, blijkt uit het onderzoek. Eén op de tien gemeenten kijkt voor de hoogte van de eigen bijdrage voor Wmo-gebruikers niet alleen naar het tarief per zorgsoort, maar ook naar het tarief per aanbieder. Als twee Wmo-gebruikers dezelfde zorg krijgen, maar die zorg door een andere aanbieder wordt geleverd, betaalt de ene gebruiker daardoor een hogere eigen bijdrage dan de andere. Toch zorgt 88 procent van de gemeenten ervoor dat al hun inwoners evenveel betalen, door het tarief per zorgsoort als basis voor de berekening van de eigen bijdrage te nemen.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.