Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Technologie helpt bij veiligheid gehandicaptenzorg’

Redacteur Zorgvisie
Technologische hulpmiddelen leveren ’s nachts een grote bijdrage aan de veiligheid van mensen met een beperking. Het zogeheten ‘uitluisteren’ zorgt ervoor dat er overdag minder personeel hoeft te worden ingezet.
Beperking-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Dat stelde Frank Bluiminck, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) gisteren. Hij reageerde op een reportage van Nieuwsuur over de nachtzorg in gehandicaptenzorginstelling Amerpoort. Daaruit bleek dat ouders van kinderen met een beperking die in een instelling wonen zich zorgen maken over het uitluisteren. Bij die methode slaapt er geen medewerker meer in de buurt van de patiënten, maar houden een of meerdere medewerkers de hele nacht de kamers van cliënten in de gaten met camera’s of microfoons. Als het uitluistersysteem een melding geeft, gaan de medewerkers direct naar de kamer van de cliënt om te zien wat er aan de hand is.

Kritiek op technologie
In de uitzending van Nieuwsuur spraken medewerkers in de gehandicaptenzorg en ouders van kinderen met een beperking hun bezorgdheid uit over deze methode. Ze vinden de afstand tussen de medewerkers en de kamers van cliënten te groot en zijn bang dat medewerkers daardoor niet op tijd in de kamer zijn als er iets aan de hand is. Ook vrezen ze dat de technologie van het uitluistersysteem een keer faalt of dat er meerdere incidenten tegelijk plaatsvinden en medewerkers die niet allemaal kunnen aanpakken.

Technologie gehandicaptenzorg omarmen
Bluiminck liet in Nieuwsuur weten de zorgen te begrijpen, maar ook grote voordelen te zien van de inzet van technologie in de gehandicaptenzorg. Hij merkt dat het overgrote deel van de leden van de VGN ’s nachts gebruikmaakt van technologie en daar positieve ervaringen mee heeft. Volgens hem weten medewerkers door de inzet van deze hulpmiddelen juist continu wat er gebeurt in een slaapkamer en kunnen ze sneller ingrijpen. De claim dat de inzet van technologie een gevolg is van bezuinigingen in de zorg is volgens Bluiminck bovendien onterecht.

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.