Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Protonencentrum Delft geeft de hoop niet op

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Kinderen uit de Randstad mogen niet in het Delfts protonencentrum HollandPTC worden behandeld. Zij moeten voor de nieuwe behandeling naar het UMCG. Dat heeft minister Bruno Bruins op advies van de Gezondheidsraad bepaald. HollandPTC geeft de hoop echter niet op.
protonencentrum
Foto: Varian images

HollandPTC start halverwege dit jaar met de protonenbehandeling. Het protonencentrum wil graag kinderen behandelen, maar mag dit van Bruins niet omdat een ziekenhuis te ver weg ligt.

Hospital based

De Gezondheidsraad concludeert in een advies dat de behandeling van kinderen met protonen alleen in of direct naast een ziekenhuis gegeven mag worden. Veiligheid voor de jonge patiënten is daarbij een van de overwegingen. De raad onderschrijft dat anesthesie bij kinderen altijd risicovol is, waardoor een intensive care altijd dichtbij moet zijn.

Zwaarder weegt nog de optimale kwaliteit van zorg. ‘Optimale kwaliteit van zorg vraagt om multidisciplinariteit en concentratie van kinderoncologische zorg’, aldus de raad. Optimale zorg is daarbij doorslaggevender dan de bereikbaarheid. ‘Het belang van het kind staat voorop, ook als dit betekent dat ouders verder moeten reizen.’ De raad concludeert dat protonentherapie bij kinderen te allen tijde hospital based moet zijn. Bruins is het daarmee eens. ‘Door protonentherapie te concentreren bij een aantal gespecialiseerde centra, creëren we de betere randvoorwaarden voor een optimale kwaliteit van zorg.’

Protonencentrum Delft

Het nieuws dat kinderen niet in het protonencentrum in Delft behandeld mogen worden, is een tegenslag voor het centrum. HollandPTC wil verder niet inhoudelijk reageren, maar geeft aan de moed nog niet op te geven. ‘We wachten de gesprekken met het ministerie hoopvol af’, aldus HollandPTC. Het protonencentrum is een samenwerkingsverband met TU Delft, het LUMC en Erasmus MC en is uit strategisch oogpunt in Delft gebouwd. ‘Het is belangrijk om samen met onze partners op te trekken.’ Het LUMC geeft in een reactie aan vertrouwen te hebben in een goede afloop.

Voor de protonentherapie is ruimte voor grootschalige apparatuur en specialistische expertise nodig. ‘Beide zijn aanwezig in Delft’, aldus HollandPTC. TU Delft levert de kennis van stralingstechnologie- en veiligheid. ‘Bovendien bevindt Delft zich op korte afstand van de medische centra in Leiden en Rotterdam.’ Het centrum zal op lokaal niveau ook gaan samenwerken met het Reinier de Graaf ziekenhuis, dat op een kwartier afstand ligt.

Andere centra

Voorlopig kunnen kinderen terecht in het UMC Groningen, dat als eerste Nederlandse ziekenhuis protonentherapie aanbiedt. Het protonencentrum in Delft is het tweede centrum dat de behandeling gaat aanbieden. Amsterdam heeft de bouw van een dergelijk centrum uitgesteld. Maastricht overweegt alleen niet-complexe tumoren bij kinderen te behandelen. Volgens de Gezondheidsraad leidt het beperkt aantal protonencentra niet tot capaciteitsproblemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.