In de nieuwe Wmo die op 1 januari 2015 van kracht moet worden, is voor mensen met een pgb een overgangsrecht opgenomen. Mensen die in 2014 een persoonsgebonden budget kregen, hebben in 2015 recht op dezelfde zorg onder de huidige indicatie. Ook mogen ze dezelfde zorgverlener houden. De transitie van awbz-taken en jeugdzorg naar de gemeenten is daarmee goed geregeld voor pgb-houders. Ondertussen krijgen gemeenten in 2015 te maken met een bezuinigingsopdracht van 25 procent op begeleiding. Alles bij elkaar opgeteld levert dit een bedrag van zo’n 300 miljoen euro op dat de gemeenten –als er niets verandert- uit eigen middelen moeten betalen.
In gesperk
‘Om toch te kunnen bezuinigen op de pgb’s moeten we met alle pgb-houders in gesprek’, aldus Jannie Visscher (SP), wethouder Zorg en Welzijn in Groningen in vakblad Binnenlands Bestuur. ‘Dat doen we natuurlijk om te vragen hoe we ze goede zorg kunnen bieden. Maar we moeten ze ook allemaal persoonlijk vragen of ze het goed vinden dat we de zorg een beetje anders organiseren, zodat het goedkoper wordt. Maar als iemand dat niet wil, kunnen we niet bezuinigen. We kunnen ze niet dwingen, als we dat al zouden willen.’ Groningen wil graag die gesprekken voeren, maar kan daar nog niet mee beginnen, omdat de gegevens over pgb-houders ontbreken. Visscher: ‘Die krijgen we op z’n vroegst – let op – in september pas.’
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Veel pgb-houders kopen zorg in van het eigen familie-netwerk. En dat mag ook: alles wat de gebruikelijke zorg van 10uur per week te boven gaat, wordt betaald. De uurvergoeding daarvoor is al zo laag, daar kan de gemeente geen zorg in natura voor inkopen.
Dat zal dus wel een complete herindicerings-operatie worden.