Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekorten AWBZ lopen op

De uitgaven aan langdurige zorg via de AWBZ zijn volgend jaar bijna 2 miljard euro hoger dan aan premiegeld en andere bijdragen binnenkomt. In 2009 wordt 23,1 miljard uitgegeven terwijl de inkomsten 21,5 miljard bedragen.

Het kabinet verwacht dat het vermogenstekort in het fonds van de volksverzekering AWBZ in 2011 is opgelopen tot 8 miljard. Dat is bewust beleid. Het betekent wel dat de care steeds meer uit de algemene middelen wordt gefinancierd en de relatie tussen AWBZ-premie en de zorguitgaven steeds meer zoek raakt. In 2009 blijft de AWBZ-premie gehandhaafd op 12,15 procent.

Stijgende zorguitgaven

Volgend jaar stijgen de zorguitgaven met bijna 7 procent van in totaal 54,4 miljard euro naar 58 miljard. Het jaar erna naar 61,3 miljard euro. Het meeste geld gaat ziekenhuiszorg (15,76 miljard inclusief medisch specialisten). Als daarbij andere curatieve zorg rond het ziekenhuis wordt opgeteld, komt er nog ongeveer 1 miljard bij. Naar thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuizen gaat volgend jaar 12,02 miljard euro. Aan gehandicaptenzorg wordt 5,6 miljard uitgegeven en aan geestelijke gezondheidszorg 4,5 miljard (kort- en langdurend). Ook de medicijnen zijn een forse uitgavenpost (5,3 miljard). Daarnaast gaat in het kader van de Wmo 1,5 miljard euro naar het gemeentefonds.

Tegenvallers

Er zijn geen grote verschuivingen in de uitgaven aan zorg. Meevallers zitten in de raming van de bouwkosten (144 miljoen). Tegenvallers zitten in de bezuiniging op ondersteunende begeleiding op somatische grondslag (200 miljoen) en besparingen via de toepassing van best practices (40 miljoen). Verder blijven de uitgaven voor persoonsgebonden budgetten sterk stijgen en gaat zoals aangekondigd volgend jaar 42 miljoen euro extra naar verbetering van de kwaliteit in de gehandicaptenzorg.

Besparingen in de care

Chronisch zieken en gehandicapten zien dat de regeling voor de compensatie van buitengewone uitgaven plaats maakt voor een nieuwe regeling. Hiervoor trekt het kabinet 1,8 miljard euro uit. Daarnaast wordt flink ingegrepen in de pakketten. Zo worden de functies ondersteunende begeleiding en activerende begeleiding in de AWBZ geschrapt. De aanspraak begeleiding geldt vanaf 1 januari 2009 alleen voor mensen met ernstige beperkingen en de grondslag psychosociaal verdwijnt uit de volksverzekering.

De maatregelen in de care moeten volgend jaar een besparing van 91 miljoen euro opleveren en het jaar erna een besparing van 712 miljoen oplopend tot 840 miljoen in 2012. Uit het ziektekostenpakket verdwijnen slaap- en kalmeringsmiddelen terwijl ook de vergoeding van cholesterolverlagers wordt ingeperkt. Dat moet ongeveer 140 miljoen opleveren.

Eigen betalingen

De meeste uitgaven worden gefinancierd via de volksverzekering AWBZ (21,5 miljard) en de ziektekostenverzekering (31,1 miljard). Andere bronnen zijn eigen betalingen (3 miljard) en de overheid. De vaste ziektekostenpremies zal naar verwachting stijgen van gemiddeld 1047 naar 1074 euro per jaar. Het eigen risico stijgt licht naar 155 euro. De inkomensafhankelijke premie daalt van 7,2 naar 6,9 procent. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

Kabinet wil afgeslankte AWBZ behouden

Bezuinigingen in AWBZ ophanden

Aanpassing AWBZ voor eigen bijdrage

Meer Prinsjesdag nieuws:

Pgb komt in regiobudget

Klink wil nieuwe financiering huisarts

Klink gaat door met transparantie en marktwerking

Weblog Eric Bassant: Concurrenten in de zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.