Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tempo innovatie in de zorg te laag’

Mario Gibbels
Het tempo waarmee innovaties in de zorgworden ingevoerd is te laat en dat heeft met name te maken met de huidige financieringssystematiek en de toelating tot het verzekeringspakket. Dat was, zo is te lezen in NVZ Nieuws, een van de belangrijkste conclusies tijdens het rondetafelgesprek over innovatiebeleid in de zorg dat afgelopen woensdag plaatsvond in de Tweede Kamer.

Een van de gasten tijdens het rondetafelgesprek, naast vertegenwoordigers van TNO en Philips, was hoogleraar public health Guus Schrijvers die in opdracht van de NVZ een onderzoek heeft uitgevoerd naar de bekostiging van innovaties. Volgens Schrijvers is bij innovatie op korte termijn het probleem om dekking te vinden voor de voorbereidingskosten, de ontwerpkosten en de kosten voor evaluatieonderzoek. Per innovatie lopen deze kosten op tot vaak meer dan 200.000 euro.

Op lange termijn

Op lange termijn, als de innovatie succesvol blijkt, is de toelating tot het verzekeringspakket het probleem. Deze toelating duurt volgens Schrijvers, die voor zijn onderzoek bijna dertig ziekenhuisbestuurders heeft geïnterviewd, te lang. Als oplossing voor deze problemen stelt Schrijvers voor om zorginhoudelijke innovaties op tijdelijke basis toe te laten tot het verzekeringspakket en voor procesinnovaties de dbc-prijs met 3 procent te verhogen. Het rapport van Schrijvers verschijnt volgende maand. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.