Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Tergooiziekenhuizen lijdt miljoenenverlies

Mark van Dorresteijn
Tergooiziekenhuizen houdt rekening met een verlies van zeven miljoen euro over 2010. De plannen voor nieuwbouw en verbouw in Blaricum en Hilversum zijn voorlopig in de ijskast gezet. Eerst moet de financiële situatie significant zijn verbeterd.
Tergooiziekenhuizen lijdt miljoenenverlies

Dit staat in een plan van aanpak dat interim-bestuursvoorzitter Leo Schoots en collega-bestuurder Gerard Innemee vandaag aan de medewerkers hebben gepresenteerd. De raad van toezicht heeft haar fiat al gegeven.

Verlies marktaandeel

Volgens Schoots is de slechte financiële situatie vooral toe te schrijven aan een verlies van marktaandeel. “Wij maken minder omzet dan gedacht. Er is begroot op groei, maar die is niet gerealiseerd. De afgelopen vier jaar heeft dit ziekenhuis tien procent marktaandeel ingeleverd.” Dat komt onder meer door de gevolgen van de fusie, waardoor grote commotie onder met name de Hilversumse bevolking is ontstaan. Zij vrezen dat er slechts een uitgekleed ziekenhuis overblijft in hun woonplaats. Daarom kiezen bewoners van Hilversum vaker voor een ander ziekenhuis. Het bestuur gaat de nieuwbouwplannen, waaronder een zorghotel en een innovatief zorgpark in Hilversum vallen, opnieuw onder de loep nemen. Een alternatief plan behoort tot de mogelijkheden, maar uitgangspunt blijft één ziekenhuis op twee locaties. Schoots zegt het wenselijk te vinden dat de spoedeisende hulp in Hilversum open blijft. Verder wil het bestuur bekijken hoe de nieuwbouw evenwichtiger is te verdelen tussen Blaricum en Hilversum. Daarmee hoopt hij de Hilversumse bevolking weer naar de Tergooiziekenhuizen toe te trekken.

Overtollig personeel

Een nog op te stellen financieel herstelplan moet voorzien in een positief resultaat in 2011, dat oploopt tot minimaal vijf miljoen euro in de jaren daarna. Het ziekenhuis ziet zich genoodzaakt arbeidsplaatsen te schrappen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt namelijk dat Tergooiziekenhuizen 250 arbeidsplaatsen meer inzet voor de uitvoering van zorg dan vergelijkbare ziekenhuizen. Schoots zegt dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen, het betreft alleen tijdelijke contracten. Schoots zegt te hebben gemerkt dat het personeel begrip heeft voor deze maatregel.

Geen lening

Voor de uitvoer van de nieuwbouwplannen, waarvoor een bedrag van 180 tot 200 miljoen euro op tafel moet komen, verstrekken de banken in de huidige situatie geen lening. Schoots: “Kortlopend krediet consolideren, dat is al moeilijk genoeg. Zodra we weer een positieve exploitatie kunnen laten zien, denken wij onze huisbankier de ING weer mee te krijgen. Wij hopen dat verbetering volgend jaar al zichtbaar is.”

Ballen

Schoots heeft gemerkt dat de medewerkers nog te klein denken. Tergooiziekenhuizen kan veel meer reclame voor zichzelf maken, denkt hij. “We behoren tot de twintig grootste ziekenhuizen van het land. We mogen best wat meer kleur en inhoud geven aan de medisch inhoudelijke ambitie. Er lopen hier prachtige projecten op het gebied van ouderenzorg, maar men heeft het er amper over. Een beetje meer trots, een beetje meer ballen, graag.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Leo Schoots nieuwe voorzitter Tergooiziekenhuizen

Tergooi bespaart met OK-assistenten

Claudia Zuiderwijk verlaat Tergooiziekenhuizen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

 1. Ook ik heb levensbedreigende ervaringen achter de rug. Ik leef nog omdat het AMC tekeer ging tegen Gooi Noord. Maar ook verpleging is niet heilig. Ook zij hebben grove fouten gemaakt, in mijn geval.
  Was ter gooiziekenhuizen een bedrijf geweest dan was het al lang failliet met zo’n slechte product.

 2. Lees alle reacties
 3. Bovenstaande reacties van Clienten en Medewerkers lezende vraag ik mij af , wat de ClientenRaad en de Ondernemingsraad in het Hilversumse Ziekenhuis gedaan hebben . Zitten slapen? Reageren naar de Bestuurder Leo Schoots is niet gebeurd.Kijkend naar de AD Top 100, 2010 doet het TerGooi Ziekenhuis het niet slecht , staat op de 29e plaats van de 98 NL Ziekenhuizen

 4. Gerda, de organisatie Tergooi LUISTERT niet, naar niemand. Dat hebben zij niet nodig, net zo min als een goede communicatie (zowel intern al extern). De klachten van patiënten en de (ongevraagde) verbetervoorstellen vanaf de werkvloer worden al jaren genegeerd. Iedereen die zich werkelijk wil inzetten voor de organisatie als geheel en met (te veel) goede ideeën komt, wordt weggewerkt uit het bestand.
  Overigens “Hilversumse patient” is het personeel van de werkvloer zeer gemotiveerd en betrokken, alleen begint langzamerhand een stukje “moedeloosheid” toe te slaan – elke dag (in opdracht van een veelal incapabele leiding) dingen moeten doen waarvan je weet dat het – in het belang van de patiënt – veel beter kan en ook moet, holt je uit. Dagelijks met te weinig mensen moeten draaien voor het werk dat gedaan moet worden, vreet aan iedereen. Aan alle kanten steeds meer en steeds zwaardere taken moeten uitvoeren, aan steeds meer eisen moeten voldoen zonder enige “normale” beloning hiervoor met een steeds verder vergrijzend team (jonge mensen zijn de zorg bijna niet meer in te schoppen omdat inmiddels iedereen wel zo’n beetje weet dat het lichamelijk en geestelijk zwaar, verantwoordelijk en sterk onderbetaald werk is – gemiddeld per maand circa 200 euro minder dan een vergelijkbare taak in het bedrijfsleven) maakt mensen doodmoe.
  Het A.v.L. richt zich overigens op een heel specifieke groep patiënten, die bijzondere zorg nodig hebben en de medewerkers daar krijgen ook extra tijd voor die zorg.

 5. En de vorige directeur was nota bene uitgeroepen tot manager van het jaar ! Jawel, om vervolgens 7 miljoen schuld achter te laten. En dan nog denken dat het personeel “begrip” heeft voor de maatregel. Dat begrip is ver te zoeken: luister eens meer naar de werkvloer in plaats van bovenaf te denken dat je weet wat er speelt !

 6. Ook ik heb helaas dramatische ervaringen gehad. Sommige medewerkers zijn niet eens van goede wil en voorlopig zien ze me in dit ziekenhuis niet meer terug. Als de nieuwe bestuurder eens wat klachten van de afgelopen jaren opvraagt en doorleest, wordt hij misschien gewaar waarom de hilversumse patienten zijn weggelopen. Ik moest voor nabehandeling naar het Antonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam, het was of ik uit de hel in de hemel kwam. Het Tergooi kan dáár nog eens wat van leren.

 7. Meneer Schoots, ga eens een weekje in uw eigen ziekenhuis liggen. Ervaar dat je die week je dokter niet ziet. Dat medicatie die’smorgens wordt afgesproken ‘na 12 uur nog niet is toegediend,dat je met 8 ziek mensen een immens smerige plee moet delen, dat de rotzooi op de gangen niet te beschrijven is,dat je privacy geen seconde duurt,dat iedereen luidkeels met naam en toenaam over de patienten naar elkaar roept over de gang. De mensen zijn best goed en van goede wil maar de organisatie is dramatisch

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.