Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Tergooiziekenhuizen ontmantelt locatie Blaricum

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Tergooiziekenhuizen krijgt één hoofdlocatie, in Hilversum. De vestiging in Blaricum wordt omgebouwd tot centrum voor dagopnames en polikliniek. In 2018 moet de nieuwbouw in Hilversum gereed zijn.
Tergooiziekenhuizen ontmantelt locatie Blaricum

De raad van bestuur van Tergooiziekenhuizen heeft op 5 september het voorgenomen besluit hiertoe afgesproken. De cliëntenraad en de OR moeten nu advies uitbrengen.

Belanghebbenden

Volgens interimbestuurder Leo Schoots is het hele plan met alle belanghebbende partijen doorgesproken en gaat het nog slechts om een formele afhandeling.

Protest

In de afgelopen jaren zijn verschillende plannen gepresenteerd. Onder de vorige bestuurder, Claudia Zuiderwijk, zou de vestiging in Hilversum gaan sluiten en was het plan om Blaricum te ‘upgraden’. Dit leverde veel protest op onder de bevolking. Waarom kiest haar opvolger nu voor sluiting van de vestiging in Blaricum? Schoots: “In de verkenning die ik deed trof ik een verlies van marktaandeel aan in Hilversum. Bovendien was ons personeel niet blij met de plannen. Maar het werd gebracht als voldongen feit.”

Andere situatie

Nu is de situatie anders, zegt Schoots, die zich gesteund zegt te voelen door het overgrote deel van de medisch specialisten. “De boekwaarde van de vestiging Blaricum is een stuk lager geworden. Investeren in een gebouw dat nog twaalf jaar mee kan, lijdt tot veel hogere afschrijfkosten dan investeren in een nieuw gebouw.” Schoots vindt dat er nu een goed plan ligt, dat wordt gedragen door de medische staf, de cliëntenraad en de ondernemingsraad. Alle betrokken gemeenten zijn op de hoogte gesteld van de plannen. Vanuit de bevolking verwacht Schoots minder protesten. “De bevolking van Blaricum is veel kleiner dan die van Hilversum. In Blaricum leven andere emoties en bestaat meer reisbereidheid.”

Banken

In Hilversum komt een geheel nieuw ziekenhuis dat ‘voldoet aan de nieuwste medische inzichten en aan de wensen van patiënten en bezoekers’. Onder voorwaarde van financiering zou het nieuwe ziekenhuis er in 2018 moeten staan. Schoots zegt dat de relatie van het ziekenhuis met de banken een stuk is verbeterd. “We hebben een positieve exploitatie, de beheersing zit er weer in. De productie trekt aan: de mensen komen weer naar ons toe.” Schoots verwacht dat de resultaten in 2012 verder zullen verbeteren. Toezeggingen van banken heeft hij nog niet op zak. Eerst moet het businessplan gereed zijn. De nieuwe locatie in Hilversum is het natuurgebied Monnikenberg, gelegen naast het ziekenhuis. De gemeente en het ziekenhuis werken nauw samen aan de ontwikkeling van het bestemmingsplan. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

Lees ook:

Tergooiziekenhuizen kwam ‘zeperds’ tegen

Tergooiziekenhuizen maakt weer winst

Tergooiziekenhuizen schrapt 250 arbeidsplaatsen

Tergooiziekenhuizen in zwaar weer

3 REACTIES

  1. ben het geheeleens met de heer Kuperus. Ook veel inwoners van Almere maken gebruik van Tergooi zieeknhuis Blaricum. Door verkeersdrukte is Hilversum veel moeiliker te bereieken, maar dat maakt Loa Schootts dus duidelijk geheel niets uit. Die clientenraad bestaat dus waarschijnlijk uit louter en alleen
    Hlversummers…De huidige locatie Blaricum is geweldig voor Naarden Laren Bussum Blaricum en dus ook Almere(ook al is er hier een ziekenhuis)Tergooi wordt vaak geraadpleegd!

  2. Lees alle reacties
  3. Proficiat met dit voorstel. Het getuigt van visie en verslaat het benauwde dorpse wij/zij denken.Afstand zal steeds minder een rol spelen bij de keuze van de beste behandeling die past bij de klacht.Als daarmee de kwaliteit van dienstverlening en medische zorg verbetert is iedere inwoner van het Gooi verzekerd van topzorg.

  4. De heer Schoots vrgeet voor zijn gemak, dat Tergooi Blaricum ook Huizen, Naarden, Bussum en Laren bedient. Ook voor de inwoners van deze plaatsen geldt dat de bereikbaarheid van de huidige lokatie Blaricum prioma is en Hilversum met zijn verkeersinfarct een ramp. Wordt de clientenraad vnl. bemand/vrouwd door Hilversummers?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.