Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Terminaal zieken door CIZ gekort op zorg

Patiënten die lijden aan een terminale ziekte worden in hun laatste levensfase gekort op zorgverlening door het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Dat blijkt uit een inventarisatie van het actualiteitenprogramma Netwerk, dat gisteravond een uitzending heeft gewijd aan deze kwestie.

Terminaal zieken worden vlak voor hun overlijden nog geconfronteerd met de formalistische werkwijze van het CIZ. Het indicatieorgaan werkt bijvoorbeeld de helft van de zorgvragers met een spierziekte weg na een telefonisch consult. Dit blijkt uit een enquête van de Vereniging Spierziekten Nederland. Bij dertien procent van de ALS-patiënten is de zorgverlening zo sterk gekort dat zij bijna volledig zijn aangewezen op mantelzorg. “Wanneer je in Nederland niet snel genoeg dood gaat, krijg je de benodigde zorg niet meer”, stelt een partner van een 70-jarige patiënt in de uitzending.

Rechtszaken tegen CIZ

Zorgorganisaties zoals het Beatrixfonds, het ALS-centrum, de KNMG, de NPCF en ActiZ bevestigen het beeld van het Cerntrum Indicatiestelling Zorg als een steeds bureaucratischer organisatie. Tweede Kamerleden van de VVD, SP en PVV pleiten voor het afschaffen van dit indicatieorgaan. De eerste rechtszaken zijn al in werking gezet. Het CIZ stelt sinds 2005 vast op welke AWBZ-zorg een patiënt recht heeft, wat voorheen werd gedaan door de Regionale Indicatie Organen. Daarvoor stelden huisartsen en wijkverpleegkundigen de indicaties. Deze hadden altijd persoonlijk contact met de zorgvrager, wat door beleidsmakers werd gezien als een partijdige manier van indiceren. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘AWBZ-toekenning door CIZ is loterij’

Huijsman wordt directeur van CIZ kennisinstituut

Ondernemingsraden ten strijde tegen bureaucratie

AWBZ in 2010 met 206 miljoen gekort

ActiZ leidt werklozen op voor baan in zorg

2 REACTIES

  1. Bijzonder dat het CIZ zo onder vuur wordt genomen. Het indicatieorgaan voor zorg; past wet en regelgeving en niet te vergeten de bezuinigingsmaatregel AWBZ toe welke het kabinet heeft bedacht…. Wij ervaren een goede samenweking met het CIZ en kunnen gegeven aan leveren via de digitale weg, we hebben een relatiebeheerder van het CIZ, hiermee is direct contact. Door het CIZ af te schaffen gaan we als burger veel meer AWBZ betalen, als dit de wens is?

  2. Lees alle reacties
  3. Bij indicatiestelling voor het PGB worden onderzoeksgegevens gebruikt van de eigen behandelaar, waarbij standaardvragen ontbreken, en het duidelijk is dat de informatie die verstrekt wordt invloed heeft op de indicatie, er is dus nog steeds een ruime mate van partijdigheid.
    P.E.R. Evers, kinder- en jeugdpsychiater, Amsterdam

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.