Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Weg vrij voor algemeen verbindende cao VVT

Redacteur KinderopvangTotaal
Het kabinet voert de SP-motie niet uit, die de cao Verzorging, Verpleging, Thuis- en kraamzorg (VVT) zou beperken. In die motie staat dat de cao alleen algemeen verbindend kan worden verklaard (avv) als alle vakbonden achter de cao staan. De weg is nu vrij om de cao VVT voor alle instellingen in de verpleging en verzorging te laten gelden. Nu kan ook voorkomen worden dat huishoudelijke hulpen op straat gezet worden.
Weg vrij voor algemeen verbindende cao VVT
Foto: ANP Roos Koole

De algemeen verbindend Verklaring (avv) van de cao houdt in dat alle werkgevers in de VVT en kraamzorg deze toepassen op hun werknemers. Omdat de SP-motie de avv van de in mei afgesloten cao VVT deze toepassing tegenhield, kwamen de arbeidsvoorwaarden van werknemers in het gedrang. Huishoudelijke hulpen bij Faveo in Rotterdam bijvoorbeeld, hadden ontslagen kunnen worden omdat de nieuwe CAO nog niet van toepassing is verklaard. Met de cao kan dat niet omdat een bepaling is opgenomen dat bij de Wmo aanbesteding voor huishoudelijke hulp de winnende zorgorganisatie de werknemers zal overnemen tegen gelijke arbeidsvoorwaarden.

Ingestemd

De ministerraad heeft op voorstel van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ermee ingestemd de motie van de SP niet uit te voeren. In deze motie wordt gevraagd een cao alleen algemeen verbindend te verklaren als alle vakbonden achter de cao staan. De cao VVT is in mei afgesloten zonder de vakbond Abvakabo FNV. De andere drie vakbonden – NU’91, CNV Publieke Zaak en FBZ – gingen wel akkoord.

Onderhandelingsvrijheid

Brancheorganisatie ActiZ is blij met het besluit van de ministerraad: ‘Een avv is in het belang van zowel zorgorganisaties als werknemers.’ De overheid motiveert de afwijzing als volgt: ‘Werkgevers mogen zelf kiezen met welke vakbond(en) een cao wordt afgesloten. Daarnaast staat de internationaalrechtelijk vastgelegde contract- en onderhandelingsvrijheid uitvoering van de motie in de weg, omdat cao’s afspraken tussen werkgevers en werknemers zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.