Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Test voorspelt bijwerkingen van chemokuur

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren heeft een test ontwikkeld om bijwerkingen bij chemotherapie mee te voorspellen.
drankje.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Op 23 november promoveerde hij aan de Universiteit Leiden.

Treant
Van Staveren werkt bij de Treant groep. De door hem ontwikkelde ‘uraciltest’ blijkt betrouwbaarder dan de bestaande onderzoeken. De test is bovendien geschikt voor alle tumortypen en alle -stadia, ook als kanker is uitgezaaid. Daarnaast is deze test volgens Van Staveren veilig, goed uitvoerbaar en goedkoop.

Chemokuur
Jaarlijks komen ongeveer 13.000 patiënten in aanmerking voor chemotherapie met het middel 5-flurouracil. Zo’n tien tot dertig procent van deze groep ontwikkelt zeer ernstige bijwerkingen, zoals hevige diarree, waaraan zij zelfs kunnen overlijden. Uit eerder onderzoek is gebleken dat deze bijwerkingen deels worden veroorzaakt door een verminderde werking van een lichaamseigen eiwit (DPD). Dit eiwit speelt een belangrijke rol bij de afbraak van 5-fluorouracil. Door de verminderde eiwitactiviteit is het lichaam niet in staat om 5-fluorouracil snel genoeg af te breken.

Eiwitactiviteit
De test die van Van Staveren stelt vast of er sprake is van een verminderde eiwitactiviteit. Eerst krijgt de patiënt een drankje met uracil, een lichaamseigen stof dat ook door het eiwit DPD wordt afgebroken. Precies één en twee uur later wordt bij de patiënt bloed afgenomen om de hoeveelheid uracil in het lichaam te bepalen. Is er sprake van een lage DPD-activiteit, dan wordt een lagere dosis chemotherapie geadviseerd. Zo blijft de patiënt zeer ernstige bijwerkingen bespaard.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.