Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tevredenheid over resultaten bevolkingsonderzoek kanker

In het eerste half jaar na de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker is bij 763 deelnemers darmkanker gevonden. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus MC en het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in opdracht van het RIVM. Hiervoor zijn de gegevens van 190.000 genodigden geanalyseerd.
Tevredenheid over resultaten bevolkingsonderzoek kanker
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het deelnamepercentage aan het bevolkingsonderzoek is 68 procent. In het eerste half jaar hebben bijna 130.000 mensen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek. Bij 12 procent van hen bleek er aanleiding te zijn voor vervolgonderzoek, dat bestaat uit een intakegesprek en een coloscopie. Van de 11.430 mensen bij wie een coloscopie is gedaan, is bij 763 (7 procent) mensen darmkanker gevonden en bij 3.832 (34 procent) mensen gevorderde poliepen. Sommige poliepen kunnen uitgroeien tot darmkanker. Door poliepen te verwijderen, kan darmkanker worden voorkomen. De cijfers komen grotendeels overeen met de prognoses op basis van eerdere onderzoeken.

Deelname

‘We zijn tevreden over de wijze waarop het bevolkingsonderzoek is ingevoerd’, zegt Annemiek van Bolhuis van het RIVM. ‘Tijdens de afgelopen jaren is het bevolkingsonderzoek goed voorbereid. Daarbij hebben we heel intensief samengewerkt met alle partijen die een rol hebben in het bevolkingsonderzoek en het vervolgonderzoek zoals maag-darm-leverartsen, huisartsen, internisten, pathologen en chirurgen, laboratoria, screeningsorganisaties en patiëntenverenigingen. Nu het bevolkingsonderzoek op grote schaal is gestart, blijven we het verloop nauwkeurig volgen en sturen we bij waar noodzakelijk. Vanwege de hogere deelname aan het bevolkingsonderzoek dan verwacht, zagen we kort na de start de wachtlijsten voor coloscopieën oplopen. Om de wachtlijsten terug te dringen en overbelasting van reguliere coloscopieën buiten het bevolkingsonderzoek te voorkomen, hebben we tijdelijk minder mensen uitgenodigd. Dit leidt er wel toe dat we een deel van de doelgroep voor 2014 niet dit jaar, maar begin 2015 een uitnodiging voor deelname zullen sturen.’

Capaciteit opbouwen

Het bevolkingsonderzoek wordt gefaseerd ingevoerd. De reden hiervoor is dat er voldoende tijd nodig is om de benodigde capaciteit op te bouwen voor het uitvoeren van het vervolgonderzoek. Bij een ongunstige uitslag ontvangt een deelnemer een uitnodiging voor een intakegesprek en een coloscopie in een ziekenhuis of endoscopiecentrum. Ad Masclee, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen (NVMDL): ‘De benodigde capaciteit om alle extra coloscopieën voor het bevolkingsonderzoek uit te kunnen voeren, bouwen we in de komende jaren geleidelijk op. Daartoe worden er meer MDL-artsen opgeleid. Dat vergt tijd vooraleer die hun specialistische opleiding hebben afgerond. De komende jaren zullen we naar verwachting elk jaar ruim 70.000 extra coloscopieën uitvoeren. We hebben lang op de invoering van het bevolkingsonderzoek gewacht en veel voorwerk verricht. Als MDL-artsen zijn we blij met een goede start, hoge deelnamegraad onder de bevolking en grote betrokkenheid van onze beroepsgroep. We krijgen door het bevolkingsonderzoek patiënten te zien, die zich anders nog niet met darmklachten bij de huisarts zouden hebben gemeld.’

1 REACTIE

  1. Deze cijfers worden heel vaak fout gelezen en geinterpreteerd.
    Van de 130.000 onderzochte mensen is dus bij bijna 0,6% (0,586) darmkanker geconstateerd enbij 3% van de onderzochte groep werden poliepen gezien (en weggehaald). Het is dus correcter om deze cijfers te vermelden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.