Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thomashuizen naar België

Thomashuizen België gaat met vastgoedinvesteerder Inclusio in zeven jaar tijd 25 Thomashuizen in Vlaanderen realiseren. Het eerste Belgische Thomashuis opent in 2020.
Naar België

De Belgische vastgoedinvesteerder Inclusio wil woningen aanbieden tegen een betaalbare huurprijs voor 250 mensen met een verstandelijke beperking. Thomashuis is onderdeel van De Drie Notenboomen (DDN). DDN is tien jaar bezig geweest met plannen om in België Thomashuizen op te zetten.

Mooi huis

Thomashuizen is ontstaan als een privaat initiatief van oud-reclameman Hans van Putten die voor zijn zoon Thomas een mooi huis zocht waar Thomas op een liefdevolle manier aangepaste zorg kreeg. Hij vond dit niet en besloot het dan maar zelf te doen. In 2013 verkocht hij zijn aandelen aan zorgondernemer Loek Winter. Na vijftien jaar zijn er in Nederland 118 Thomashuizen waar bijna duizend mensen met een verstandelijke beperking wonen. In een Thomashuis wonen negen mensen met een verstandelijke beperking in een karakteristiek pand dat is herontwikkeld door een woningcorporatie. Het management ligt bij zelfstandige ondernemers. DDN heeft pieken en dalen meegemaakt.

Vergunning

Op verzoek van ouders en families uit België besloot de vader om ook in België van start te gaan. Samen met experts uit de Belgische zorg is Thomashuizen België opgericht. Inmiddels is ook de vergunning van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap binnen. Deze was nodig om in aanmerking te komen voor de financiering en de uitbouw van het zorgconcept. In de loop van 2020 zullen de eerste Thomashuizen open gaan in België.

Hetzelfde concept

‘In België gaan we volgens hetzelfde concept werken als in Nederland’, zegt hoofd marketing, communicatie en innovatie Sander Speleman in Zorgvisie magazine. ‘De financiering gaat iets anders dan hier omdat met persoonsvolgende bekostiging wordt gewerkt. Het principe is hetzelfde.’

Lees het hele artikel ‘Eindelijk naar België’ in Zorgvisie magazine.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.