Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuis sterven vaak niet mogelijk

In 2006 stierf één op de drie patiënten met kanker of een andere chronische aandoening thuis. Er zouden echter veel meer terminale patiënten thuis willen sterven, maar dit is vaak onmogelijk, aldus het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.

Thuis sterven

In 2006 stierf 32 procent van de mensen met kanker of andere chronische aandoeningen thuis; 27 procent stierf in het ziekenhuis, 25 procent in het verpleeghuis en 15 procent elders.

Opmerkelijk

“Dat is opmerkelijk omdat in de wetenschappelijke literatuur de plaats van sterven meer en meer als een belangrijke kwaliteitsindicator voor goede palliatieve zorg wordt gezien. Thuis sterven stelt mensen in staat zo lang mogelijk de regie te behouden over hun eigen leven”, aldus het Nivel.

Thuis

Uit onderzoek van 2005 blijkt dat 73 procent van de algemene bevolking thuis de beste plaats vindt om te sterven voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn. Ook terminale patiënten zelf geven veelal aan thuis te willen sterven, stelt het onderzoeksinstituut.

Toch buitenshuis

Een van de redenen dat terminale patiënten toch vaak buitenshuis sterven is dat er thuis in de laatste week soms nog crisissituaties ontstaan, “doordat de symptomen te ernstig worden en onvoldoende kunnen worden bestreden of de mantelzorg het niet meer aankan. Extra aandacht voor ondersteuning van mantelzorgers is dus essentieel.” (Nivel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.