Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuismeting bloeddruk bespaart drie consulten bij de huisarts per jaar

Bert Bukman
Het thuis meten van de bloeddruk van 'lichte' CVRM-patiënten leidt tot een verbeterde informatievoorziening en een aanzienlijke daling van het aantal consulten. Dit blijkt uit een proefproject in Alphen aan den Rijn.
Gezondheidscentrum Dillenburg
Getty Images / iStock

Het project van Gezondheidscentrum Dillenburg Alphen aan den Rijn was gericht op patiënten met stabiele laagcomplexe CVRM (cardiovasculair risicomanagement. Aan het project namen 88 patiënten deel.

Gemiddeld kwamen de betrokken patiënten vier keer per jaar bij hun behandelend arts om hun bloeddruk te laten meten. Zorgverleners van Gezondheidscentrum Dillenburg startten vervolgens een pilot waarbij patiënten hun bloeddruk zelf meten en delen met de huisarts. Het project kwam tot stand met steun van zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid en ict-leverancier Vital Health Software.

Doktersassistent

Voor het project is een doktersassistent vrijgemaakt die die dagelijks de metingen en andere meldingen bekijkt en ingaat op vragen van patiënten. Dit om het draagvlak voor het project te vergroten. ‘Als patiënten hun metingen insturen samen met eventuele vragen en het duurt lang voordat er antwoord komt, dan zijn ze binnen no-time afgehaakt,’ aldus huisarts Frank den Heijer.
Het thuismeten vervangt inmiddels drie van de vier jaarlijkse consulten van 15 minuten. Het jaarlijkse consult wordt gebruikt om de bloeddrukmeter te controleren en als moment voor persoonlijk contact.

Bewustzijn neemt toe

De metingen van de onderzoeksgroep en een controlegroep zijn geanalyseerd door het Meetpunt Kwaliteit van de Stichting Informatievoorziening voor Zorg en Onderzoek (Stizon). Daaruit blijkt dat de bloeddrukwaarden niet wijzigen bij thuismeten, maar dat het bewustzijn over de eigen gezondheid er wel door toeneemt.
Dit hangt samen met enkele leerfuncties en tools over bloeddruk en gezondheid in de app die goed worden gelezen. ‘Het gaat dus niet alleen om tijdwinst, mensen leren inhoudelijk iets. Je kunt wel stellen dat de zelfreflectie toeneemt door zelfmanagement,’ aldus projectleider Huib Hoogendijk.

Reinier Haga-groep

Elders in de regio zijn vergelijkbare projecten gaande met thuismetingen. Zo is bij de ziekenhuizen van de Reinier Haga-groep een project gaande waarbij gegevens van thuismetingen van patiënten rechtstreeks worden opgenomen in het epd van het ziekenhuis.


Op het congres Zorg HOT Topics gaan topsprekers als Mark van Houdenhoven, Daan Dohmen en Machteld Huber in op dé zorgtrends en hoe u zich vandaag moet voorbereiden, zodat u morgen niet achter de feiten aan loopt.


 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.