Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Thuiszorg in beroep tegen miljoenenboetes NMa

Thuiszorgorganisaties Viva! Zorggroep, Carinova Leiboom Groep, De Friese Wouden en Vivium Zorggroep gaan in beroep tegen de miljoenenboetes die de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa gisteren bekend maakte. In totaal moeten 11 zorgorganisaties 15,5 miljoen euro aan boete betalen wegens verschillende overtredingen van de mededingingswet.
Thuiszorg in beroep tegen miljoenenboetes NMa

Bestuursvoorzitter Florent Vlak van Vivium Zorggroep, beboet voor 806.000 euro, zegt vrijwel zeker in beroep te gaan tegen het sanctiebesluit van de NMa. “We beraden ons nu nog even met de raad van toezicht en laten het even bezinken. Maar eind van de week zullen we een reactie formuleren die er naar alle waarschijnlijkheid op neer komt dat wij in beroep gaan.”

In beroep

In persverklaringen laten Viva! Zorggroep en de Carinova Leiboom Groep weten zeker in beroep te gaan. Viva! Zorggroep is voor 3.993.000 euro beboet en Carinova Leiboom Groep voor 4.348.000 euro. Bestuursvoorzitter Johan Gerestein van de Carinova Leiboom Groep schrijft: “Ik ben er van overtuigd dat het toenmalige management volledig te goeder trouw opereerde en betreur de beslissing van de NMa dan ook in hoge mate. Wij zijn nadrukkelijk niet eens met het boetebesluit van de NMa en zullen daar tegen in beroep gaan.” Ook de Viva! Zorggroep schrijft het ‘fundamenteel oneens’ te zijn met de conclusies van de NMa.

De Fries Wouden

Bestuurder Klaas Koops van De Friese Wouden zegt ‘absoluut’ in beroep te gaan tegen het boetebesluit. “We zijn principieel oneens met het besluit en zijn er ook erg verbaasd over. We hebben nooit prijsafspraken gemaakt. Het wordt tijd dat we onder de paraplu van Actiz met de NMa in gesprek komen over hoe we ons moeten bewegen, aan de hand van duidelijke spelregels, in de marktwerking.”

West Friesland

Thuiszorgorganisatie Zuidwest Friesland kreeg een boete van 314.000 euro op verdenking van onderlinge prijsafspraken met Thuiszorg De Friese Wouden, die daarvoor ruim 2 miljoen euro boete kreeg. Wouter van der Kam, woordvoerder Thuiszorgorganisatie West Friesland weet nog niet of zijn organisatie in beroep gaat: “Wij vinden de boete niet rechtvaardig. Maar wat doen we? Betalen we de boete, krijgen we dan een strafblad? De juridische implicaties zijn nog helemaal niet duidelijk. Je kunt dus iets veroorzaken waar je geen controle meer over hebt.”

Complex

Zuidwest Friesland vindt de uitspraak van de NMa erg complex: “Ik had van de NMa een rechttoe rechtaan verhaal verwacht, maar dat is het niet”, zegt Van der Kam. “De zaak is ingewikkeld, met veel verschillende aspecten. Om nog maar niet te spreken van de opbouw van de boete.” Thuiszorg West Friesland zal ‘diepgaand vervolgonderzoek’ instellen. Overigens betreft de boete het jaar 2006, het eerste jaar van de marktwerking in de thuiszorg. In dat jaar was de organisatie nog niet gefuseerd met het Antonius ziekenhuis Sneek. De boete zelf heeft na de uitspaak nog een jaar op zich laten wachten.

Lering

Van der Kam betwijfelt of de thuiszorgorganisaties lering kunnen trekken uit de NMa-uitspraken, nu er nog zoveel onduidelijkheid bestaat. Hij wijst daarbij ook op de uitspraak van NMa-baas Pieter Kalbfleisch, die zegt dat organisaties wel door mogen gaan met ketenzorg. Van der Kam: “Alle mensen hebben naar eer en geweten gehandeld. We hebben een jarenlange samenwerkingstraditie in Friesland waarin wij doen wat het beste is voor de patiënt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen en Carina van Aartsen / Twitter)

Lees meer:

NMa geeft thuiszorg opnieuw waarschuwing

LHV furieus over ‘onterechte boete’ NMa

NMa vermoedt kartelvorming thuiszorg

NMa: Kartelafspraken binnen de thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Dit is weer een duw in de richting van het definitieve einde van huishoudelijk werk als vorm van zorg. Het is nu al jaren zeer onaantrekkelijkelijk om dit werk laten doen voor nauwelijks kosten dekkende tarieven. Doe er nog een paar ton aan boetes overheen en die werkneemsters kunnen een uitkering aanvragen of voor nog minder zich bij een schoonmaakbedrijf melden.Dankzij de mededinging is na het beroep van postbode ook het beroep van huishoudelijk zorgverlener op de vuilnisbelt gegooid.

  2. Lees alle reacties
  3. Met het besluit van de NMA haar boetes op de zorginstel-lingen te handhaven verlaagt zij functie waarvoor zij werkelijk voor staat.
    Nu schiet de NMA met een kanon op een mug en geeft een extra duw in verloedering van de WMO-thuiszorg want de WMO-thuis-zorg is al vanaf 2007 voor alle zorginstellingen zwaar verliesgevend. Voorts is dit een merkwaardig besluit van de NMA omdat de gemeenten vanaf 2010 niet meer aanbestedings-plichtig zijn voor de WMO-thuiszorg. Nu moeten de zorg-instellingen hoge proceskosten maken in hun beroep bij de rechter. Dit kan beter besteed worden aan de zorg.

  4. er ligt voor de nieuwe minister en staatssecretaris een mooie opgave om na te gaan hoe de verhoging van de kwaliteit, de effectiviteit en de efficiiëntie van de zorg te verenigingen zijn met de starre marktbenadering van de NMa. want er wordt op deze manier wel heel veel gemeenschapsgeld aan de verbetering van de zorg onttrokken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.