Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tien ziekenhuizen doen beroep op hardheidsclausule

Redactie Zorgvisie
In het jaarverslag over 2008 heeft een tiental ziekenhuizen een claim opgenomen tegen de overheid. Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Het gaat om claims op de zogenoemde hardheidsclausule voor nieuw bouwende ziekenhuizen die door de afschaffing van het bouwregime groot financieel nadeel ondervinden.

Vorig jaar heeft minister Ab Klink van Volksgezondheid de mogelijkheid geopend van een beroep op de overheid als ziekenhuizen schade lijden als gevolg van de overgang naar een ander vastgoedregime. Eerder meldde Zorgvisie dat het noodlijdende Vlietland Ziekenhuis in Schiedam met succes een beroep van zestig miljoen heeft gedaan op de hardheidsclausule. Uit een inventarisatie van de jaarverslagen van het Financieele Dagblad blijkt ook dat onder andere ook het Zaans Medisch Centrum in hun jaarverslag een claim van tientallen miljoen euro’s hebben geboekt. In totaal kan de schade voor de naar schatting tien tot twintig ziekenhuizen met vergelijkbare problemen op enige honderden miljoenen euro’s uitkomen.

Hardheidsclausule

Veel ziekenhuizen klagen dat deze zogenoemde hardheidsclausule tot nu toe niet echt ingevuld is, zodat zij niet weten wat ze van de overheid kunnen verwachten. Volgens bronnen in de ziekenhuiswereld houdt de CDA-bewindsman zich tot nu toe bewust op de vlakte. “Een nadere invulling van de hardheidsclausule kan hem alleen maar geld kosten. Hoe langer de onduidelijkheid bestaat des te meer de problemen door de ziekenhuizen zelf worden opgelost.” Daar komt nog bij dat een heldere regeling voor ziekenhuizen een precedent schept voor instellingen die vanuit de AWBZ worden gefinancierd. “Vandaar dat de minister kiest voor een “case by case” benadering”, aldus de bronnen in de krant. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Overheid redt Vlietland Ziekenhuis

Staatsgarantie voor bouw ziekenhuis

Kabinet verdeelt extra bouwgeld

Nieuwbouw ziekenhuizen mogelijk te krap

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.