Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tijdpad dbc-plan niet reëel’

De Orde van Medisch Specialisten is van mening dat het gestelde tijdpad van ‘dbc’s op weg naar transparantie’ met als invoeringsdatum 1 januari 2009 absoluut niet reëel is.
'Tijdpad dbc-plan niet reëel'

‘dbc’s op weg naar transparantie’ is het plan voor de vervanging van de huidige dbc’s door circa drieduizend zorgproducten. Om dit te bereiken moeten dbc-diagnoses naar het internationaal classificatiesysteem van diagnoses, ICD10, worden omgezet. De Orde stelt op haar site dat niet voor alle medische specialismen een adequate koppeling te maken is van dbc-diagnose naar ICD10 en dat de omzetting ook de medische herkenbaarheid sterk vermindert.

Beoordelingstijd

De Orde concludeert dat de invoeringsdatum van 1 januari 2009 niet te halen is op basis van bevindingen van wetenschappelijke verenigingen op het gebied van dbc-onderhoud. De zeer krappe tijdlijnen laten onvoldoende ruimte voor een zorgvuldige afstemming en beoordeling door het veld. Dit geldt met name voor de korte beoordelingstijd van de nieuwe productstructuur en de vaststelling van de normtijden, die door het specialisme-overstijgende karakter van dit plan een zeer uitvoerige afstemming tussen de wetenschappelijke verenigingen vergt. De Orde vindt het essentieel dat er voldoende tijd wordt genomen om de input en het commentaar van onder andere de wetenschappelijke verenigingen in de nieuwe productstructuur te verwerken. In het bestuurlijk overleg met de minister, dat gepland staat voor 22 april 2008, zal de Orde dan ook aandringen op uitstel van invoering van het dbc-verbeterplan. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

NZa stelt nieuwe DBC-tarieven 2008 vast

Dbc-onderhandelingen stagneren

Het bericht op de site van De Orde

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.