Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tilburg wint WMO-rechtszaak

De gemeente Tilburg is in het gelijk gesteld door de rechter in een zaak die was aangespannen door zorgorganisaties die vinden dat zij ten onrechte zijn uitgesloten van de aanbesteding van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

De zorgorganisaties Stichting De Riethorst/Stromenland en Stichting Bejaardenzorg Oosterhout waren bij de eerste selectieronde al afgevallen. Ze mogen helemaal niet mee doen aan de WMO-aanbesteding van de gemeente Tilburg en omringende gemeenten, waaronder Waalwijk en Oosterhout.

HV1 is geen HV2

De reden voor de afwijzing is dat de zorginstellingen in 2004 geen puur schoonmaakwerk (HV1) hebben gedaan in Oosterhout en Waalwijk. Maar de zorgorganisaties bestrijden dat. “We hebben in dat jaar schoonmaakwerk mét zorg (HV2) gedaan. Als je HV2 doet, dan kun je HV1 ook”, zegt Wim Steenhagen, lid raad van bestuur van Riethorst.

Niet consequent

Maar de rechter concludeert dat de partijen expliciet hadden moeten aangeven dat zij in 2004 ervaring hadden met HV1, zoals de gemeente nadrukkelijk vroeg. Voor 2005 hadden de zorgorganisaties dat wel gedaan. Volgens de rechter hadden de zorgorganisaties consequent moeten zijn bij het invullen.

Starre opstelling

Steenhagen vindt dat de rechter en de gemeente zich star opstellen en niet inhoudelijk naar de zaak hebben gekeken. “De rechter zegt ‘er staat geen HV1’ en wijst ons daarom af.”

Hoger beroep

Riethorst beraadt zich nog op een hoger beroep. “Onze belangen in Waspik (gemeente Waalwijk, red.) en Oosterhout zijn nog niet zo groot”, zegt Steenhagen. De Riethorst won wel de aanbesteding in Geertruidenberg en het Land van Heusden en Altena. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Waar zijn we in Nederland mee bezig?

Zorgbalans verliest WMO-rechtszaak

Thuiszorgaanbesteding Zwartewaterland moet over

Thuiszorg DAT wint WMO-rechtszaak

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.