Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Time-out voor verwarde personen’

Redacteur Zorgvisie
Verwarde personen die mogelijk een gevaar vormen voor zichzelf of hun omgeving kunnen vanaf nu drie dagen worden geobserveerd. Tijdens die ‘time-out’ moet worden besloten welke hulp er nodig is.
TimeOut-Fotolia-400.jpg
Fotolia.

Dat heeft minister Schippers vandaag aangekondigd, mede namens staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Als een verward persoon met een psychische stoornis een gevaar kan vormen voor zichzelf of zijn omgeving, kan hij vanaf nu drie dagen lang worden geobserveerd door een professional uit de geestelijke gezondheidszorg. In die tijd wordt geen behandeling gestart, maar moet worden vastgesteld welke hulp er nodig.

Maatregel time-out
Schippers: ‘Met name in grote steden zijn er regelmatig meldingen over mensen die zeer verward gedrag vertonen, maar die niet onmiddellijk een acuut gevaar voor zichzelf of anderen opleveren. Of mensen die door hun familie en omgeving als gevaarlijk worden beschouwd, maar dit tijdens een gesprek met een psychiater weten te verhullen.’ Omdat er geen sprake is van een onmiddellijke dreiging of onduidelijk is of die er is, kan er geen crisismaatregel worden opgelegd aan deze mensen. ‘Om vast te kunnen stellen wat de aard van de stoornis is en de ernst van het gevaar (acuut of niet), komt er een time-outprocedure.’

Familie verwarde personen
Naast de nieuwe maatregel heeft Schippers ook de positie van familie en naasten van verwarde personen versterkt. Als zij vinden dat de informatie die ze leveren niet voldoende wordt gebruikt, kunnen ze het gemeentebestuur verplichten toch een aanvraag voor verplichte zorg naar de officier van justitie te sturen. ‘Ook wanneer de officier van justitie vindt dat niet aan de criteria van verplichte zorg is voldaan, kan de familie hem verplichten een aanvraag voor verplichte zorg toch bij de rechter in te dienen indien de informatie van de psychiater daartoe aanleiding geeft.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health en de bekostiging. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.