Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tip 41: Maak je dik om zwaarlijvigheid

‘Speciaal ziekenhuis voor dikke Duitsers’, zo meldde het AD onlangs. Het bericht ging over een initiatief van de universiteitskliniek in Keulen, die een operatiekamer speciaal heeft uitgerust voor erg zwaarlijvige mensen. De operatietafel, instrumenten en zelfs de operatiehemden zijn ‘extra large’. Het voor Europa unieke project heeft al een prijs voor gezondheidsmanagement gekregen.

Groeimarkt

Er lijden meer dan 11 miljoen Duitsers aan extreem overgewicht. En het aantal dikke patiënten neemt per jaar toe. Al met al dus ook een heuse groeimarkt, hoewel dit woord een beetje misplaatst aandoet. Zwaarlijvigheid is inderdaad een groot en groter wordend gezondheidsprobleem in Europa. Tegelijkertijd biedt het zorgaanbieders kansen om zich te profileren met een onderscheidende propositie. Meerdere ziekenhuizen zijn bezig met obesitasklinieken voor volwassen of zelfs al voor kinderen. Rond zwaarlijvigheid leven vele vragen. Hoe voorkom je het, hoe ga je ermee om, hoe reduceer je overgewicht. Tot en met de vraag: welke zorgaanbieder is speciaal ingericht op zwaarlijvige patiënten.

Brede propositie

Wie zwaarlijvigheid te lijf wil gaan zal voor een multidisciplinaire aanpak moeten kiezen. Want de mond zit niet voor niets ‘tussen de oren’. Ofwel: aandacht voor de psycho-sociale kanten van overgewicht hoort net zo goed thuis in een propositie als een extra wijde borstband voor elektrocardiogrammen. En concepten die zich vooral op preventie richten moeten welhaast kunnen rekenen op de warme steun van verzekeraars. Het geld dat met preventie is gemoeid betaalt zich immers dubbel en dwars terug in lagere zorgkosten. Kortom: zwaarlijvigheid leidt tot behoeften en wensen waar zowel zorgaanbieders als zorgverzekeraars zich dik om maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.