Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Tjongerschans in beroep tegen nabetalingen aan adviseur

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuis De Tjongerschans in Friesland gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter dat de instelling een voormalig personeelsadviseur iedere maand ruim 6400 euro aan salaris moet betalen.
Tjongerschans in beroep tegen nabetalingen aan adviseur

Dat heeft de woordvoerder van het ziekenhuis maandag laten weten. Het is nog niet bekend wanneer en waar het hoger beroep dient.

Riant

Het ziekenhuis moet 1,1 tot 1,3 miljoen euro betalen als afvloeiingsregeling van de personeelsadviseur. Die moest in 2002 bemiddelen tussen de medische staf en het bestuur. Hij eiste toen een inkomensgarantie en kreeg die ook. Begin juli oordeelde de kantonrechter dat hij tot eind 2017 iedere maand zijn salaris van ruim 6400 euro ontvangt en er ook nog eens ruim een kwart miljoen euro betaald wordt om schade aan zijn pensioen te compenseren. In 2009 ontsloeg het ziekenhuis hem. Toen betaalde het de man al een afkoopsom van 180.000 euro. (anp)

Lees ook:

1 miljoen voor personeelsadviseur De Tjongerschans

Raadsvoorzitter Tjongerschans treedt af

Beijers haalt uit naar raad van toezicht

‘Bestuurscrisis kost Tjongerschans tonnen’

Zorgmanager en Talent van het Jaar 2012

De inschrijving voor de verkiezing van Zorgmanager en Zorgvisie Grow/Work Talent van het Jaar 2012 is geopend. Meer informatie en aanmelden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @Patrick: Ik heb ook geschreven dat de RvB hoofdverantwoordelijk is. Echter: een simpele personeelsadviseur hoort zoiets nooit te vragen, dit zijn functionarissen die het loongebouw moeten bewaken en deze man heeft zelf willens en wetens hier zichzelf bevoordeeld. Hij heeft – en dan zeg ik het heel genuanceerd – boter op zijn hoofd. Bovendien heb ik vernomen dat de man erbarmelijk functioneerde.

 3. Ik vind dat dat onderdeel van zijn taak als personeeladviseur was. Een personeelsadviseur hoort in schaal 50 of 55 volgens mij conform de FWG en beslist niet hoger. Een salaris van meer dan 6.000 euro per maand is bezopen. Als ik de foto zo zie snap ik ook wel waarom hij dat traject niet goed heeft afgemaakt, het lijkt me nou niet de meest slimme man. Al hoewel, als je dat soort belachelijke afspraken er doorheen krijgt dan kun je idd de verantwoordelijke RvB beter verantwoordelijk houden, maar deze man moet zich blijven schamen dat hij het uberhaupt gevraagd heeft. Ik ben manager van het facilitair bedrijf bij een zorginstelling en zit in schaal 65, ons hoofd p&o ook, onze adviseurs op p&o-gebied zitten in 50 of 55, daar wil ik vanaf zijn. Maar deze man is een ordinaire profiteur. Hoe durf je zulke garanties te eisen en hoe komt een bezopen RvB erbij dit toe te kennen. Er zal geen weldenkende bestuurder deze profiteur nog aannemen.

 4. @Maarten: de man wordt in de publieke opninie als een profiteur weggezet. Ik vind dat Zorgvisie daar aan meewerkt door zijn foto te publiceren. Ik wil ze oproepen die weg te halen. Hij is destijds ingeschakeld als intermediair in een conflict tussen raad van bestuur en medische staf, waarvan op voorhand bekend was dat het tot ontslag zou (kunnen)leiden. De raad van bestuur wilde daar zelf zijn handen niet aan branden, maar vond het blijkbaar zò belangrijk dat het werd opgelost, dat ze er een veel te riante garantieregeling voor over had. Dan moeten ze niet achteraf moord en brand schreeuwen. Een ziekenhuisbestuurder wordt ondermeer zo goed beloond omdat hij goed moet nadenken over de consequenties van zijn beslissingen, juist op lange termijn.

 5. @klaas: hij heeft er toch vanaf 2002 tot 2009 gewerkt… Als je er zo lang zit heb je niet opeens “hopeloos gefaald”
  Het ziekenhuis heeft zelf geslapen. Een inkomensgarantie van 15 jaar is niet van deze tijd. De 180.000 euro was naar mijn bescheiden mening al ruim betaald. Immers de man kan toch nog steeds werken? is niet arbeidsongeschikt toch? Dus na een sabbatical van 1,5 jaar gewoon weer aan het werk dan. Vort!

 6. Ik vind helemaal niet dat deze adviseur zich moet doodschamen: het is heel verstandig om vooraf goede afspraken te maken voordat je als adviseur voor een onmogelijke opdracht wordt ingeschakeld, met een hoog afbrand- en ontslagrisico. Degene die echt aan de digitale schandpaal zou moeten worden genageld is de bestuurder die deze overdadige afspraak heeft toegekend. Het is een belachelijke termijn, maar als je dat hebt beloofd moet je het ook uitkeren.
  Ik vind dat de zwarte piet bij de verkeerde persoon wordt gelegd en ik vind het schandalig dat hier die foto is geplaatst.

 7. Ik vind dat hij wel wat sipjes kijkt voor iemand die € 1,3 mln. toegewezen heeft gekregen…
  Een sappig interviewtje met deze man (hoe heet hij ?)over o.m. de besteding van al dat zorggeld zou wel aardig zijn !
  Goed zo, Tjongerschans: tot het hoogste rechtsorgaan trachten deze belachelijke uitkering terug te draaien. Succes ermee.

 8. @Patrick: Hoezo schandalig? Die man moet zich doodschamen (figuurlijk dan) door geld te onttrekken aan de zorg. Hij heeft hopeloos gefaald. Dit soort mensen hoort met naam en toenaam te worden genoemd, als je 1,3 miljoen wilt dan ben je niet goed bij je hoofd.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.