Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TNO: Verbeteringen HagaZiekenhuis hard nodig

Mark van Dorresteijn
Het had heel onveilig kunnen worden in het sterk verouderde HagaZiekenhuis in Den Haag, concludeert onderzoeksbureau TNO. Onderzoekers vonden een vlieg op een lamp in de operatiekamer en vleermuizen in de koffiekamer. Het ziekenhuis schakelde TNO zelf in.
HagaZiekenhuis

Inmiddels zijn de meeste verbeterpunten doorgevoerd en is van onveilige situaties geen sprake, zo benadrukt het bestuur van het HagaZiekenhuis vandaag. Over twee jaar gaat het HagaZiekenhuis over naar nieuwbouw. Omdat tot die tijd nog gebruik wordt gemaakt van de sterk verouderde locatie vroeg de directie vorig jaar aan TNO te kijken naar verbeterpunten.

Verbeterpunten

‘Als je zo doorgaat, is het onverantwoord’, is de conclusie in het rapport. Zo liep personeel operatiekamers in en uit, zonder van mondkapje te wisselen, zoals het protocol voorschrijft. ‘Het gaat om een intern rapport dat we niet publiceren’, aldus de woordvoerder. Volgens hem is met de aanpassingen aan het oude gebouw 300.000 euro gemoeid. ‘Het gaat puur om bouwtechnische zaken. Zo waren er lekkages in het dak, maar niet op cruciale plaatsen. Met het personeel en de apparatuur is niets mis.’ Van de adviezen in het TNO-rapport is volgens het ziekenhuis driekwart inmiddels opgevolgd.

Problemen HagaZiekenhuis

Vorige maand kwam het HagaZiekenhuis in opspraak toen in de media werd gemeld dat er tussen 2007 en 2010 opvallend veel mensen stierven op de afdeling cardiochirurgie. Sinds eind vorige maand voert het HagaZiekenhuis geen hartoperaties uit. Bij de opstart van een operatie op een “hoogrisicopatiënt” was niet volgens protocol gehandeld. De operatie werd toen afgebroken. De patiënt was al wel onder narcose, maar is uiteindelijk niet onder het mes geweest. De raad van bestuur van het ziekenhuis noemde het incident onaanvaardbaar.
Waarschijnlijk worden er vanaf eind volgende week wel weer operaties uitgevoerd. (bron; ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.