Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toch nieuwbouw Maasziekenhuis

Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer heeft de financiering rond voor een nieuw ziekenhuis. Het is de eerste keer sinds het uitbreken van de kredietcrisis dat een ziekenhuis geld weet aan te trekken voor nieuwbouw. Het gaat om een bedrag van 66 miljoen euro, dat wordt gefinancierd door de Rabobank.
Toch nieuwbouw Maasziekenhuis

De bank is mede over de streep getrokken doordat bouwer BAM en dochterbedrijf Vitaal ZorgVast zekerheden verschaffen. Bijvoorbeeld door de risico’s van kostenoverschrijdingen tijdens de bouw over te nemen. Andere dochterbedrijven van de bouwer nemen het langdurig onderhoud voor hun rekening. Hiervoor is een nieuwe samenwerkingsvorm ontwikkeld. “Zonder dit innovatieve model had ik niet kunnen bouwen. We hebben nu te maken met overzichtelijke en beheersbare risico’s”, aldus bestuurder Ruud Verreussel van Maasziekenhuis Pantein.

Zorgboulevard

De bouw van het nieuwe ziekenhuis start deze maand. De nieuwbouw moet eind 2010 worden opgeleverd, tegelijk met de gebouwen waarin de overige voorzieningen op het ‘zorg- en leerpark Sterckwijck’ zijn ondergebracht. Ook voor deze zorggerelateerde voorzieningen, die apart worden gefinancierd, werkt Maasziekenhuis Pantein samen met de BAM-bedrijven Vitaal ZorgVast, BAM Techniek en BAM Utiliteitsbouw. Het eerste bedrijf is ook betrokken bij de ontwikkeling van de zorgboulevard bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam.

Regionaal basisziekenhuis

Donderdag 20 november zijn alle contracten getekend. Er worden twee bv’s opgericht waarin Maasziekenhuis Pantein en Vitaal ZorgVast ieder een belang nemen van vijftig procent: een bv waarin het vastgoedmanagement van het ziekenhuis wordt ondergebracht en een bv voor de ontwikkeling van het overige vastgoed. “We hebben de inkomsten en opbrengsten van het overige vastgoed buiten de financiering van het ziekenhuis gehouden. We willen bij de financiering van het nieuwe ziekenhuis niet anticiperen op eenmalige voordelen, een eventuele borging door het Waarborgfonds of een vorm van compensatie, bijvoorbeeld als gevolg van de commissie-Havermans. Uitgangspunt is dat het ziekenhuis de nieuwbouw volledig kan dragen op basis van zijn reguliere exploitatie”, zegt Verreussel.

Het ziekenhuis in Boxmeer, dat 220 bedden krijgt, blijft een basisziekenhuis met een sterke regionale functie. Het accent ligt op planbare zorg en zorg voor chronisch zieken. Het ziekenhuis is onderdeel van het grotere Pantein dat ook thuiszorg en voorzieningen op het gebied van verpleging en verzorging aanbiedt. (Zorgvisie – Eric Bassant)

Lees ook:

MCRZ ontwikkelt zorgboulevard met consortium

Maasziekenhuis Boxmeer sluit operatiekamers

Drie chirurgen verlaten Maasziekenhuis Boxmeer

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.