Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toekomstige senioren willen niet achter geraniums’

Redactie Zorgvisie

Verzorgings- en verpleeghuizen hebben hun langste tijd gehad. Zoals de ouderen van nu wonen, wil de babyboom generatie later niet terecht komen. Woningcorporatie Habion lanceerde deze week drie nieuwe concepten voor ouderenhuisvesting van de toekomst.

Een van de ideeën is om senioren samen met studenten op een campus te laten wonen. Zo kunnen studenten stage lopen in het zorghuis en de senioren hun kennis en expertise op de studenten overbrengen. Ander plan: samen met zorgverleners in een moderne woontoren in de buurt van het stadscentrum. Naast de huisarts en de fysiotherapeut is er ook plaats voor shopping en recreatie. Bij het derde idee gaat het om mantelzorg. De jongeren verzorgen de ouderen op de zelfstandige benedenwoning, terwijl de ouderen bijvoorbeeld kunnen babysitten voor de jongeren.

De plannen komen voort uit onderzoek naar de woon- en zorgwensen van de toekomstige senioren, in relatie tot trends en maatschappelijke vraagstukken die de Nederlandse samenleving op zich af ziet komen. Uit de ideeën heeft Habion drie concepten gekozen.

De drie woonconcepten zijn representatief getoetst bij de verschillende doelgroepen. Ondanks logische verschillen vinden allen de concepten in zekere mate aansprekend. Volgens Habion is er daarnaast voldoende marktpotentieel om de concepten verder te ontwikkelen in samenspraak en samenwerking met alle betrokken partijen als nationale overheid, gemeentes, zorginstellingen en –instanties, architecten en ontwikkelaars. (Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.