Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Toename ict-inzet leidt tot minder overhead

Anouk Brinkman
Investeringen in automatisering hebben de afgelopen jaren geleid tot minder overhead in de langdurige zorg. Dat concludeert Berenschot in de jaarlijkse Benchmark Care.
De langdurige zorg heeft de afgelopen jaren veel in ICT-voorzieningen geinvesteerd.

De inzet van ict in de langdurige zorg is de afgelopen drie jaar sterk toegenomen. Met name in de gehandicaptenzorg is in 2017 fors geïnvesteerd in materiële ict-voorzieningen, inhuur en uitbesteding van automatisering. Bedroeg in 2013 het aandeel ict-kosten van de totale kosten voor overhead in de gehandicaptenzorg nog 1,7 procent, dat percentage is in 2017 gestegen naar 2,6 procent.
In verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg was in dezelfde periode een vergelijkbare ontwikkeling zichtbaar: de automatiseringskosten bedroegen in 2014 1,4 procent en in 2017 2,2 procent van de totale overheadkosten. In de geestelijke gezondheidszorg nam het aandeel ict-kosten toe van 2,7 naar 3,6 procent.

Minder overhead

Volgens Marvin Hanekamp, senior managing consultant bij Berenschot, zijn de investeringen in ict direct te koppelen aan de dalende overheadformatie. De Benchmark Care laat daarin de afgelopen jaren een duidelijke trend zien en ook in 2017 zet de daling zich voort. ‘Op het moment dat alle administratieve processen zijn geautomatiseerd, daalt het aandeel administratief personeel’, licht Hanekamp toe. ‘Het is duidelijk zichtbaar dat de langdurige zorg steeds meer investeert in bijvoorbeeld het vereenvoudigen van applicatiesystemen en het op elkaar afstemmen van systemen.’ Hanekamp verwacht dat in de toekomst steeds meer administratieve functies verdwijnen, waardoor de overheadformatie en personeelskosten blijven dalen. Tegelijkertijd verschuift het zwaartepunt van de overheadprocessen naar de werkvloer, waar deze voorheen vooral binnen de centrale overhead werden uitgevoerd. Denk daarbij aan zelfsturende teams die verantwoordelijk zijn voor personeels- en cliëntadministratie, productieregistratie, planning en roosteren.

Stijging ict-kosten

Als gevolg van de investeringen in automatisering was er het afgelopen jaar een toename van de overheadkosten in de geestelijke gezondheidszorg, de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Desalniettemin zijn de totale overheadkosten sinds 2011 zowel in de geestelijke gezondheidszorg als de gehandicaptenzorg gedaald. Binnen de vvt steeg het aandeel overheadkosten in die periode van 16,3 procent naar 17,1 procent, zo meldt de Benchmark Care 2017. Omdat deze stijging eveneens is toe te schrijven aan investeringen in automatisering, valt te verwachten dat de vvt in 2018 de vruchten plukt van de toegenomen ict-inzet en de kosten zullen dalen.

 

 

1 REACTIE

  1. Toename ict-inzet leidt tot minder overhead. Hier ben ik het helemaal niet mee eens.
    Tenminste dit geldt niet voor alle processen. Sinds 2015 de Jeugdzorg onder de verantwoordelijkheid van de Gemeenten valt is de administratieve last alleen maar toegenomen.
    Cobie Fox-Malipaard

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.