Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezicht Aveleijn negeerde kritiek OR op hypotheek

Mark van Dorresteijn
De raad van toezicht van Aveleijn negeerde de kritiek van de ondernemingsraad (OR) op de hypotheekbonus voor de bestuursvoorzitter Johan van Praet. “Drie maanden geleden kwamen wij achter het bestaan van deze regeling”, vertelt Marco van de Ruit, OR-voorzitter van Aveleijn “Pas op 12 oktober wilden ze met ons om tafel.”

“De ondernemingsraad is nooit op de hoogte geweest van deze regeling”, gaat Van de Ruit verder. “Wij kwamen ongeveer drie maanden geleden achter de constructie toen wij de papieren versie van het jaarverslag ontvingen. Toen hebben wij meteen de regeling aangekaart bij de raad van bestuur. Zij wilden pas voor het eerst met ons over de regeling praten op 12 oktober. Herhaaldelijk hebben we verzocht of een eerder overleg mogelijk was.” Voorzitter van de raad van toezicht, Netty van den Nieuwboer, ontkent: “Dat is absoluut niet waar en verder wil ik me onthouden van elk commentaar.”

Hypotheekregeling

Vorige week werd bekend dat de directeur een renteloze hypothecaire lening van 550.000 euro kreeg als extra beloning voor zijn goede functioneren, boven op zijn salaris en andere bonussen. “Uit het kadaster blijkt dat de hypotheek van Van Praet op 19 september nog is aangepast”, zegt de OR-voorzitter. “Het is de vraag of de regeling daadwerkelijk vervalt, zoals de toezichthouder dat onlangs heeft toegezegd. We gaan tevens kijken of de bestuursvoorzitter geen compensatie krijgt voor het wegvallen van de hypotheekregeling.”

Vertrouwen opgezegd

In een extra OR-vergadering, die gisteren plaatsvond, werd duidelijk dat het vertrouwen in de bestuursvoorzitter en in de raad van toezicht verloren was. “De raad van toezicht blijft de hypotheekconstructie rigide verdedigen. Dat is de reden waarom wij het vertrouwen hebben opgezegd in de heer van Praet en de raad van toezicht. Ook op de werkvloer merken we dat het vertrouwen is verdwenen.”

Bonussen medewerkers

In een persbericht stelde de RvT dat medewerkers de afgelopen drie jaar ook bonussen hebben gekregen. Van de Ruit: “Deze bonussen zijn totaal niet te vergelijken met de bonus die Van Praet ontving. Medewerkers krijgen rond de 175 euro per jaar naar rato. Veel medewerkers hebben kleine contracten, dus het verschil is behoorlijk.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

OR Aveleijn eist vertrek van bestuurder Van Praet

Toezichthouder schrapt lening directeur Aveleijn

Aveleijn verstrekt bestuurder hypotheek van 550.000

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.