Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Toezichthouder niet debet aan ontslaggolf’

De ontslaggolf onder zorgbestuurders is niet te wijten aan ‘conflictvermijdend gedrag’ van toezichthouders. Dat zegt directeur Olaf Smits van Waesberghe van het Nationaal Register.
‘Toezichthouder niet debet aan ontslaggolf'

In het augustusnummer signaleert Zorgvisie dat aan de top van de zorg een ontslaggolf gaande is. In het artikel wijst de directeur van de koepelorganisatie voor zorgdirecteuren, NVZD, Jan Aghina, naar toezichthouders als verklarende factor. Directeur Smits van Waesberghe van het Nationaal Register Commissarissen en Toezichthouders zegt desgevraagd dat de ontslaggolf niet veroorzaakt wordt door toezichthouders. Het is een algemene tendens dat bestuurders minder lang blijven zitten. “De tijd van ‘lifetime employment’ voor bestuurders is voorbij. Bestuurders worden voor een specifieke klus aangenomen en blijven niet langer zitten dan nodig.” Wel zou het volgens Smits van Waesberghe een goede zaak zijn als raden van toezicht meer aandacht besteden aan werving en selectieprocessen. Dit leidt waarschijnlijk tot minder snelle mutaties in het bestuur.

Risicomanagement

Naast het fenomeen van snelle wisselingen in de bestuurskamer signaleert Smits van Waesberghe in het bedrijfleven en de zorg ook een toegenomen nadruk op governance en risicomanagement. “Extra aandacht voor governance leidt tot een overmatige aandacht voor risico’s bij de toezichthouders en dit strookt niet met de dynamische ontwikkelingen in de zorgsector”, aldus Smits van Waesberghe. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ontslaggolf onder zorgbestuurders

Strengere naleving governancecode

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.