Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toezichthouders stichtingen Meavita bekend

Oud-ActiZ-directeur Mariëlle Rompa is voorgedragen als toezichthouder voor Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW Zorg), de stichting die in Den Haag de zorg overneemt van de failliete Meavita-groep. De voordrachten voor de nieuwe stichting in Groningen zijn ook bekend.
Toezichthouders stichtingen Meavita bekend

De namen van de toezichthouders van de nieuwe stichtingen in Groningen en Den Haag zijn bekend. In Den Haag gaat het om Mariëlle Rompa, Ferdinand Clevers en Janneke van Vliet. Voor de nieuwe stichting Thuiszorg Groningen zijn Jan Hamel, Wim de Bie en Jaap van Dijk voorgedragen. Bestuurder van zowel HWW Zorg als Thuiszorg Groningen, Gerrit Jan van Otterloo, noemt de namen in een artikel van Zorgvisie dat eind april uitkomt.

Meavita failliet

De kandidatuur van de toezichthouders voor stichting HWW Zorg zal vrijwel zeker leiden tot officiële benoemingen. Over de toezichthouders in Groningen wordt nog overleg gevoerd. Het zorgkantoor zou in die regio opteren voor een toezichthouder met een sterke financiële achtergrond. Het ministerie van VWS heeft de stichtingen laten oprichten om de continuïteit van zorg te waarborgen in de gebieden waar bedrijfsonderdelen van Meavita failliet zijn gegaan.

Raad van toezicht

In het Zorgvisie-artikel vertelt Van Otterloo dat de toezichthouders zijn voorgedragen op basis van hun maatschappelijk draagvlak. In beide regio’s konden gemeenten en zorgkantoren kandidaten voordragen. Ferdinand Clevers, kandidaat voor HWW Zorg, is in zorgland bekend als voormalig voorzitter van de Stichting Fonds voor Patiënten, Gehandicaptenorganisaties en Ouderenbonden (Fonds PGO). Janneke van Vliet was bestuurslid van het Vlietland Ziekenhuis. De voorgedragen toezichthouder voor Groningen, politicus Jan Hamel, was onder meer bestuurslid van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Wim de Bie bestuurde jarenlang de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Jaap van Dijk is CDA-politicus.

Steunaanvraag NZa

De toezichthouders moeten bestuurder Van Otterloo bijstaan in een grootscheepse saneringsronde bij de stichtingen. Om de sanering- en ontvlechtingskosten te kunnen financieren, komt er naar alle waarschijnlijkheid een steunaanvraag bij de Nederlandse

Zorgautoriteit (NZa). Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Nieuwe stichtingen Meavita vragen staatssteun

Kamer organiseert hoorzittingen Meavita Thuiszorg

Stichtingen nemen zorg Meavita over

Haagse Meavita-medewerkers behouden rechten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.