Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

TomTom biedt uitkomst voor dwalende dementerenden

Mario Gibbels
Mensen met lichte dementie hebben baat bij een TomTom op een PDA als ze de weg dreigen kwijt te raken. Dat blijkt uit drie verkennende en kleinschalige onderzoeken uitgevoerd door Novay (voorheen Telematica Instituut) in Enschede.

Marike Hettinga, onderzoeker bij Novay en lector ICT-Innovaties in de Zorg aan de Hogeschool Windesheim, heeft in het komende nummer van ICTzorg hierover een artikel geschreven.

Bij de drie verkennende onderzoeken zijn er interviews gehouden met 23 mensen en hebben zes deelnemers in totaal zestien routes gelopen met verschillende vormen van navigatie-ondersteuning.

De onderzoeken laten zien dat de navigatie-instructies het best ingesproken kunnen worden door de eigen mantelzorger van de licht dementerende oudere. De proefpersonen vinden dan iets sneller de bestemming, ook al herkennen ze de stem van de mantelzorger niet.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de licht dementerende oudere de weg het makkelijkst terugvinden met behulp van zogeheten landmarks: foto’s van herkenningspunten zoals een kerk of kruispunt. Uit ander onderzoek is dan ook bekend dat mensen met lichte dementie vaak snel hun topografische oriëntatie kwijt raken.

In een vervolgonderzoek wil Novay de PDA’s uitrusten met een noodknop waarmee mensen met lichte dementie in contact kunnen komen met bijvoorbeeld een mantelzorger. Die mantelzorger kan dan zien waar desbetreffende persoon zich bevindt en op afstand naar de plek van bestemming loodsen. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.