Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

‘Ton per maand voor interim-bestuur Meavita’

Mark van Dorresteijn
Stichting Thuiszorg Groningen betaalt 100.000 euro per maand voor het werk van twee interim-managers, volgens Hans Neijhoft, die tot juni de leiding had over het extramurale deel van de stichting. “Ik weet dit omdat de rekening voor deze managers op mijn bureau lag.”
‘Ton per maand voor interim-bestuur Meavita’

Thuiszorg Groningen, een voormalig onderdeel van het failliet verklaarde Meavita Nederland, is doorgestart met geld van de overheid. VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg geeft aan dat zij staatssecretaris Bussemaker zal ondervragen over deze beloningen voor het interim-management. “Dit gaat alle perken te buiten. Voor deze mensen wordt 100.000 euro per maand betaald? Dat komt dan uit de van overheidswege beschikbaar gestelde financiering voor de continuïteit van zorg.”

‘Halve Balkenendenorm’

Bestuurder Gerrit Jan van Otterloo ontkent de hoogte van deze beloning voor de interim-managers. “Wat is dit nu weer? Dat lijkt me toch sterk. Ik ben de enige bestuurder van de stichtingen en ik werk voor een halve Balkenendenorm. Serieus, onze managers vallen zonder uitzondering onder de code van de NVZD. Van dit soort hoge bedragen heb ik nog nooit gehoord. Die rekening kan ook niet op het bureau van meneer Neijhoft hebben gelegen.”

Steunaanvraag Meavita

Neijhoft, die na zijn werk bij Thuiszorg Groningen een eigen thuiszorgbedrijf is begonnen, vindt ook dat de steunaanvraag van de stichtingen “absurd hoog” is. “Na het faillissement van Thuiszorg Groningen bleef een schuld van zes miljoen euro over”, meldt Neijhoft. “Dat bedrag is keer op keer doorberekend. Voor dit onderdeel van Meavita ligt er nu een steunaanvraag bij de NZa van ongeveer 23 miljoen. Na aftrek van schulden blijven er dus miljoenen over voor de reorganisatie van de stichting. Of de kosten zijn veel te hoog ingeschat; of ze willen de organisatie heel mooi optuigen. Hoe dan ook weet ik zeker dat er vele rechtszaken worden aanspannen als de steun wordt verleend.”

‘Haaks op uitspraken Bussemaker’

Staatssecretaris Jet Bussemaker heeft verklaard dat de stichtingen in Den Haag en Groningen alleen door de overheid worden geholpen om de continuïteit van zorg te waarborgen. Volgens Neijhoft staat dit haaks op de miljoenen die bestuurder Gerrit Jan van Otterloo wil steken in de reorganisatie van de stichtingen. “De staatssecretaris heeft verklaard dat zij niet garant wil staan voor een thuiszorgorganisatie, maar als het geld van overheid in reorganisaties wordt gestoken is dat precies wat er gebeurd.” Van Otterloo ziet het anders. “Dit geld is vooral bedoeld voor het bestaande personeel. Wij werken aan de continuïteit van zorg.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

‘Kopers Thuiszorg Groningen buitenspel gezet’

Gouden handdruk voor managers Thuiszorg Groningen

Eigen falen leidde tot ondergang Meavita

Reorganisatie Thuiszorg Groningen van startn

11 REACTIES

 1. Wat kan die Nico schrijven geweldig.Zeer duidelijk en klare taal.Heel logisch dat hij op nummer één staat.Hoop in de toekomst nog veel van te horen en te lezen.Natuurlijk lees ik ook graag de stukken van zijn collega’s,maar ja er kan er maar een de beste zijn.

 2. Lees alle reacties
 3. .. ..
  “Voor deze mensen wordt 100.000 euro per maand betaald?” “Dat lijkt me toch sterk”
  “ONZE managers vallen zonder uitzondering onder de code van de NVZD” omdat de interim-managers extern ingehuurd zijn?
  “Die rekening kan ook niet op het bureau van meneer Neijhoft hebben gelegen.” dus hij bestaat wel, maar ligt op een ander bureau?
  sorry.. te makkelijk?

 4. Als er bij TZG mensen voor deze exorbitante bedragen zijn neergezet dan zal dit bij HWWzorg wel net zo zijn.
  @Hans Jansen: Verpleegkundigen binnen TZ verdienen max. ca.€16,34 of 17,96. Laatstere zijn dan niveau 5 dus HBO-ers. Die bedragen zijn zelfs van de door u genoemde 100 € nog heel ver verwijderd. Misschien snapt u nu een beetje waar mensen op de werkvloer zich (terecht) zo boos om maken. Naast alle vage toestanden, halve waarheden, gewoon geen daadwerkelijk inzicht in wat er gaat gebeuren….onrust dus.

 5. een ton per maand, en dit terwijl er 150 FTe aan verzorgende B uit moeten bij TZG.
  Van het salaris van de 2 managers had TZG ook maar liefst 44 FTe uit de WW kunnen houden.Met alle parttime contracten is dit wellicht 100 medewerkers !!
  NZA wakker worden, geen steun verlenen en laten omvallen die hap.
  Medewerkers van TZG : stap over naar een kleinere organisatie, ga weer zorg verlenen zoals de zorg ooit was bedoeld, neem je klanten mee en schop die dure jongens tegen 70 % in de WW, dan kunnen ze niets meer vernielen
  AKTIE NU !!!

 6. Even een reactie van buiten de branche. Ik ben zelf interim manager maar werk voor max 100 euro per uur. De genoemde bedragen zijn exorbitant en buiten alle proporties. Er zijn genoeg,waarschijnlijk betere, managers die tegen een normaal tarief beter werk leveren. Maar ja, als je niet de juiste vriendjes op de juiste plekken kent kom je never nooit in aanmerking voor zo’n interim klus!

 7. Ben het wel een beetje eens met Erna. in ieder geval met de markt conforme salarissen dit krijg je als ook de zorg te maken krijgt met marktwerking dit zie je overal ook bij andere bedrijven die al te maken hadden met marktwerking kijk maar naar de banken en energie bedrijven. Leuk bedacht allemaal van de politiek marktwerking maar alleen Den Haag en al die mensen die na een baantje in de politiek naar de bedrijven gaan profiteren ervan zo werkt het dus. Ze regelen het allemaal daar zodat ze later zelf op rozen zitten kijk naar al die ex-politicie die nu bij commerciele bedrijven werken dat salaris is meestal ook zeker boven de balkenende norm.
  Dhr. van otterloo is trouwens aangesteld door het ministerie van VWS dus thuiszorg groningen en HWW hadden daar geen invloed op.

 8. Pak de bestuurders in de zorg eens aan!
  Een leuk artikel van mevr.Spiering van de ZorgZaak afgelopen zaterdag in het dagblad van het Noorden. Voor wie het gelezen heeft roept dit de vraag op van: onder welke categorie moeten wij nu dhr. van Otterloo scharen? Onder een van de GSM bestuurders, zoals Femke Spiering zo mooi verwoorde,of onder de categorie naïef. De reactie van mevrouw Truus (zie boven) geeft aan dat er nogal wat interim managers rond lopen binnen haar bedrijf en dat iemand iets uit rancune roept. Ze legt daarbij het verband met de DSB bank. Een juist verband want interim managers verdienen vaak “markt conforme” salarissen en die liegen er niet om. In de zorg zijn dit soort exorbitante vergoedingen er ook in geslopen, iets wat ten koste gaat van de pot waaruit de zorg betaald wordt. Als het even ergens slecht gaat schoppen we het zittend management eruit, zij zijn per slot schuldig, en halen dure krachten binnen. Is dit dan de oplossing? Als zorgverlener merk ik dagelijks dat het onrustig is bij Thuiszorg Groningen, uit reacties van klanten en collega’s. Vanaf vorig jaar zomer loop ik hier al tegen aan en ook de komst van al deze interimmers heeft dit niet verholpen; sterker het is er nog niet beter op geworden. Veel collega’s hebben gedwongen afscheid moeten nemen van deze organisatie en was het zo dat de klanten vorig jaar huilend afscheid moesten nemen van Thuiszorg Groningen (immers de klanten stop was aanleiding om klanten na een her-indicatie maar niet meer te helpen) moeten de klanten nu soms huilend afscheid nemen van hun verzorgenden.
  Het is miz dan ook een verkeerde discussie om naar de hoogte van de vergoedingen te kijken, laten we kijken naar het resultaat. Tot op heden staat welke vergoeding dan ook zeer zeker niet in verhouding tot het resultaat!

 9. Meneer Neijhoft durft nogal wat te beweren. Hij vertelt niet dat er nogal wat interim managers lopen omdat de mensen die hier werkten (zoals dhr. Neijhoft, niet functioneerden) Er zijn nu een aantal managers maar er zijn heel wat vaste managers buiten spel gezet. ik snap de frustratie van dhr. wel maar daar heeft het thuiszorg personeel wat aan het bed staat van de client niets mee te maken en ik denk dat er nogal wat rancune zit bij dhr. Neem het alstublieft niet al te serieus. De DSB bank en andere organisaties hebben alleen maar te lijden van mensen die uit rancune zomaar wat roepen in de media.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.