Tool checkt kwaliteit medische voorspelmodellen

Het Julius Centrum, onderdeel van UMC Utrecht, heeft samen met een internationale onderzoeksgroep de checklist PROBAST ontwikkeld. Een hulpmiddel om medische voorspel- en beslismodellen, die vaak de basis vormen voor apps en websites, te beoordelen op kwaliteit en effectiviteit.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
PROBAST
Foto: Swapan/Stock.adobe.com

´Ik maak me zorgen om de ontwikkeling op het gebied van medische voorspelmodellen´, zegt Carl Moons, hoogleraar klinische epidemiologie en verbonden aan het Julius Centrum van het UMC Utrecht. Het Julius Centrum doet wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe diagnose- en behandeltechnieken. ´Er komen letterlijk dagelijks nieuwe medische predictiemodellen bij. Het zijn er naar schatting vele tienduizenden, maar de voorspellende waarde is bij lang niet alle modellen wat het zou moeten zijn. Op dit moment is voor gebruikers en zorgverleners niet duidelijk welke sites en apps betrouwbaar zijn. Daarom zijn we zes jaar geleden met een grote onderzoeksgroep begonnen aan de ontwikkeling

0
384

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.