Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Top-10: armste grote zorgaanbieders

Mark van Dorresteijn
Het Leger des Heils is de armste grote zorgaanbieder van het land. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top-100 van de grootste zorginstellingen. Deze is berekend door PricewaterhouseCoopers en te vinden in het oktobernummer van Zorgvisie. De financiële positie van de zorgaanbieders wordt bepaald door de verhouding tussen de totale baten en het eigen vermogen in 2008.

De top 10

1. Leger des Heils

2. Zeeuwse Ziekenhuizen

3. Martini Ziekenhuis

4. Zuwe Aveant

5. Máxima Medisch Centrum

6. Sensire

7. GGNet

8. Albert Schweitzer Ziekenhuis

9. Diakonessenhuis

10. UMC St Radboud

Verlies Leger des Heils

De totale baten van het Leger des Heils kwamen uit op 233.059.000 euro, tegen een eigen vermogen van ruim zes miljoen, wat neerkomt op een verhouding van 2,6 procent. De heilsoldaten hebben 6,5 miljoen euro verlies geleden door speculaties op de beurs. Het totale verlies kwam neer op twaalf miljoen, blijkt uit het jaarverslag 2008.

Verlies door nieuwbouw

In de top-10 van armste zorgaanbieders staan zes ziekenhuizen. De helft van deze ziekenhuizen zijn in de problemen gekomen door moeilijk te financieren nieuwbouwkosten. Dit geldt voor het Martini Ziekenhuis, het Máxima Medisch Centrum en het Diakonessenhuis. Bestuursvoorzitter Emile Lohman van het St Radboud gaf onlangs nog aan dat het academische ziekenhuis op zoek is naar extra inkomsten. GGNet is de enige instelling voor geestelijke gezondheidszorg in deze rij, met een verhouding tussen de baten en het eigen vermogen van 7,2 procent. Van de grote organisaties voor verpleging en verzorging zitten Zuwe Aveant en Sensire in zwaar weer. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Top-10: rijkste grote zorgaanbieders

UMC St Radboud wil extra inkomsten

Vitras/CMD en Sensire blijven samenwerken

Remkes: ‘Nooit meer vier ton bij ontslag Martini’

Lees meer:

Het oktobernummer van Zorgvisie magazine

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.