Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Mark van Dorresteijn
In de top-10 bestuurderssalarissen staat Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Brabant aan kop. Daar verdient de bestuurder ruim drie ton. Dat blijkt uit het onderzoek naar salarissen boven de 100.000 van zorgbestuurders in 2008 door Bureau PCkwadraat en Zorgmarkt.
Top-10 bestuurderssalarissen: ggz aan kop

Opvallend is zorggroep Zonnestraal Hilversum, de twee bestuurders van deze kleine zorgorganisatie staan op plek acht en elf in de ranglijst. Pas op plaats 82 staat weer een kleine zorgorganisatie. Onderaan de lijst, op plek 767, staat Brabantse Stichting Schakelring. Daar verdient de bestuurder 100.013 euro.

Top 10

1. Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Oost-Brabant: € 307.404

2. UMC St. Radboud Nijmegen: € 282.420

3. Stichting Cordaan Groep: € 280.764

4. Stichting Medisch Spectrum Twente: € 266.145

5. Stichting Nijmeegs Interconfessioneel ziekenhuis Canisius-Wilhelmina: € 264.000

6. Maasstad Ziekenhuis: € 261.793

7. Stichting Zorggroep Noorderbreedte: € 258.439

8. Stichting zorggroep Zonnestraal Hilversum: € 257.040

9. Academisch Medisch Centrum (AMC): € 254.456

10. Academisch Ziekenhuis Maastricht: € 248.081.

Brutosalaris boven de 100.000

In deze ranglijst zijn alleen zorgbestuurders opgenomen die een brutosalaris van meer dan 100.000 euro per jaar verdienen. Dit bedrag is exclusief eventuele onkostenvergoedingen, bonussen en ontslagvergoedingen, maar inclusief uitbetaalde vakantie-uren. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Bestuurders ziekenhuizen rijden duurste leaseauto’

Wettelijke salarisnorm zorgbestuurder op komst

Salaris zorgbestuurder niet hoger dan 190.000

Lees meer:

Complete ranglijst salarissen zorgbestuurders (PDF)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

11 REACTIES

 1. ja hun hoeven niet zo nodig hoge salaris te hebben laten ze maar iets minder doen daar kan men personeel voor inzetten, zij dragen wel en hele verantwoording ja dat weet ik ook wel maar dat wil niet zeggen van dat zij zo veel salaris moeten hebben.er is behoefte aan meer personeel. doe er is mee.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe kan zo uit de klauwen gelopen zijn? Ik denk dat we angstig zijn gemaakt omdat er een aantal jaren geleden aangekondigt werd dat “de topmanagers” uit Nederland zullen vertrekken wanneer de salarissen niet werden aangepast. Jammer genoeg heeft dit mede ervoor gezorgd dat de zorg is uitgekleed en de “topmanagers” zijn aangekleed met een veel te grote en dikke jas. Voor iedereen, dus elk mens, is de dag 24u. En ik weet dat er bestuurders zijn die hard werken en veel verantwoording dragen en toch kunnen ze ook veel zaken delegeren! Ik doe een oproep aan alle bestuurders: “ga verantwoordelijk om met gemeenschapsgelden en laat uw geweten ook zijn verantwoording nemen”

 4. Wat doe je met zo ’n salaris?
  Moet er perse 3 a 4 x p/j op vakantie worden gegaan? Werken ze zo hard? Sorry, daar geloof ik niks van! Als er nu eens de helft wordt van terug gestord en gebruikt word om de bezuinigingen weg te werken, dat zou nog eens zorg zijn!
  Hoge salarisverdieners!!!! doen jullie mee? Jullie werken in de zorg. DIT IS PAS ZORG !!!

 5. Ben het mee eens dat de salarissen erg hoog zijn. Om nog beter inzicht te krijgen (geen appels en peren vergelijken) zou het interessant zijn te kijken naar een soort index (verhouding tussen de omzet en de salaris, of bij care per hoofd client). Dan krijg je pas echt een (schrik)beeld van de getallen en hun waarde

 6. #1 voor GGZ Oost Brabant in 2008. En dan te weten dat de bestuurders van dat moment allemaal hun biezen hebben moeten pakken, al dan niet met ontslagbonus. En mij dunkt dat de huidige bestuurders nog wel meer verdienen. Tussendoor ook nog een interimmetje in dienst gehad, tel uit je winst.

 7. Het zou nu eens aardig zijn dat genoemde topverdieners privaat/ publiekelijk zouden uitleggen wat hun persoonlijke waarde is voor de organisatie in het bijzonder en de zorg in het algemeen. Zo’n persoon zou toch landelijk zijn talenten moeten etaleren bijvoorbeeld als minister van de VWS ipv alleen in Oost Brabant ?? Toch ??

 8. en mini correctie op bovenstaande: ik heb op veel verschillende plaatsen gewerkt en gesolliciteerd en kom tot de conclusie( na het bekijken van de lijst van bestuurders die meer dan 100.000 per jaar verdienen) dat hoe minder de bestuurders verdienen, des te beter je als zorgverlener betaald wordt ( beter dan slecht;-)), des te minder wachtlijsten er zijn en meer tevreden patiënten. Ik verdien meer dan slecht, betaal niet voor een parkeerplaats, de bestuurder is aanspreekbaar en mijn patienten redelijk happy; de instantie staat vermeld op de onderste helft van de lijst!

 9. Tja, dat wisten we al natuurlijk en als er mensen waren die het niet wisten…..leg naar zo’n salaris eens de wachtlijsten, het gebrek aan handen aan het bed, de poeha en de miskleunen, het te duur vinden van een alarmeringssysteem etc, Begrijpelijk dus: als er zoveel zakkenvullers met het geld van onze zorg aan de haal gaan, dan kun je dat geld niet nog een keer uitgeven. Wat me wel verbaast, telkens weer, is de simpelheid van denken van bestuurders met zo’n maandinkomen en het gebrek aan passie voor het werken voor en met mensen. Elke bonus betekent narigheid voor een patiënt, zo weinig is een mensenleven dus waard, als de bestuurder, maar gelukkig is!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.