Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top-10: rijkste grote zorgaanbieders

Mark van Dorresteijn
Het UMC Utrecht is de rijkste grote zorgaanbieder van het land. Dat blijkt uit de jaarlijkse Top-100 van de grootste zorginstellingen, te vinden in het oktobernummer van Zorgvisie en berekend door PricewaterhouseCoopers. De rijkdom van zorgaanbieders wordt bepaald door de verhouding tussen de totale baten en het eigen vermogen in 2008.

De top-10

1. Universitair Medisch Centrum Utrecht

2. Erasmus Medisch Centrum

3. Sint Maartenskliniek

4. Vivium Zorggroep

5. MeanderGroep Zuid-Limburg

6. Algemeen Ziekenhuis Westfries Gasthuis

7. VisioSensisDeBrink

8. Kwadrantgroep

9. Deventer Ziekenhuis

10. Sint Antonius Ziekenhuis

Eigen vermogen

De totale baten van het UMC Utrecht kwamen uit op 794.387.000 euro, tegen een eigen vermogen van ruim 200 miljoen, wat neerkomt op een verhouding van 25,2 procent. Bij het Erasmus MC kwamen waren de baten over 2008 ruim een miljard euro, maar dit tegen een eigen vermogen van 237.683.000. Hierdoor komt de verhouding tussen baten en eigen vermogen op 23,3 procent. Ter vergelijking: bij de nummer tien, het Sint Antonius, is die verhouding 19,7 procent. De verschillen tussen de tien rijkste zorgaanbieders zijn dus niet zo groot. De verschillen tussen rijkste en armste ziekenhuizen zijn dat wel.

Tweedeling ziekenhuizen

De Zeeuwse ziekenhuizen in Goes en Vlissingen, die willen fuseren, zijn na het Leger des Heils de armste zorgaanbieder van het land. De heilsoldaten bungelen in de top-100 onderaan met een eigen vermogen dat 2,6 procent van de baten uitmaakt. Voor de Zeeuwse ziekenhuizen geldt hetzelfde percentage. In de top-10 van armste zorgaanbieders staan maar liefst zes ziekenhuizen. Bij de ziekenhuizen is dus sprake van een scherpe tweedeling tussen arm en rijk.

Zorgvisie top-100

De jaarlijkse top-100 is door PricewaterhouseCoopers samengesteld op basis van de jaarrekeningen die per 1 september 2009 waren gedeponeerd op jaarverslagen.nl. Uit dit onderzoek blijkt dat landelijke zorgconcerns in 2008 meer dan ooit zijn ontvlochten. Het bekendste voorbeeld is Meavita, maar ook de grootste zorgaanbieder Espria wil het noodlijdende Philadelphia afstoten. Tegelijkertijd zijn het aantal fusies toegenomen in de ggz en delen van de thuiszorg. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Garantieregeling voor ziekenhuizen niet omhoog

UMC St Radboud wil extra inkomsten

Ab Osterhaus houdt aandelen in vaccinbureau

Salariskorting Vivium geldt niet voor verpleging

1 REACTIE

  1. Het blijkt toch weer , dat in NL steeds Ziekenhuis-economen in staat zijn om een goed financieel beleid te kunnen voeren. Kijkend naar de Top Tien , niets dan lof.Een Voorstel om net als bij de KvK Ondernemersverkiezingen , ook een Prijs te geven van het Ziekenhuis , dat als beste Ziekenhuis-Onderneming uit de bus komt. KvK / NVZ of anderen ga aan de slag .

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.