Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Top-10: UMC Utrecht sterkste ziekenhuismerk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
UMC Utrecht is voor de gemiddelde Nederlander het ziekenhuis met de sterkste reputatie. Het UMC St. Radboud in Nijmegen en het AMC in Amsterdam bezetten plaats twee en drie.
Top-10: UMC Utrecht sterkste ziekenhuismerk

De koppositie dankt het UMC Utrecht aan de nationale bekendheid van de organisatie en de hoge waarderingsscore. Ook als men het ziekenhuis nog nooit heeft bezocht, heeft men veel vertrouwen in het UMC Utrecht. UMC Groningen biedt de meeste kwaliteit volgens omwonenden.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek Hendrik Beerda Brand Consultancy naar de merkkracht en het imago van alle 94 academische, gespecialiseerde en algemene ziekenhuizen van Nederland. Hiervoor zijn 4700 respondenten ondervraagd.

Sterke merken top 10

1. Universitair Medisch Centrum Utrecht

2. UMC St Radboud, Nijmegen

3. AMC Amsterdam

4. Erasmus MC, Rotterdam

5. NKI/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Amsterdam

6. Universitair Medisch Centrum Groningen

7. VU Medisch Centrum, Amsterdam

8. Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

9. Bronovo Ziekenhuis, Den Haag

10. Slotervaart Ziekenhuis, Amsterdam

Senioren

Wat verder opvalt aan het onderzoek, is de kritische houding die senioren in de afgelopen twee jaar hebben gekregen ten aanzien van ziekenhuizen. 55-plussers zijn aanzienlijk negatiever over ziekenhuizen gaan denken. Terwijl senioren in 2009 nog bovengemiddeld enthousiast over deze sector waren, is de stemming in korte tijd helemaal omgeslagen. “Alle negatieve publiciteit over ziekenhuizen heeft de 55-plusser kennelijk flink aangegrepen”, aldus merkadviseur Beerda. “Het imago van ziekenhuizen is vooral onder deze bevolkingsgroep veel minder sympathiek geworden. De informatievoorziening en de patiëntbejegening worden door hen minder positief beoordeeld.”

Kwaliteit top 10

1. Universitair Medisch Centrum Groningen

2. UMC St Radboud

3. Ziekenhuis NijSmellinghe, Drachten

4. Antonius Ziekenhuis, Sneek

5. Medisch Centrum Leeuwarden

6. Universitair Medisch Centrum Utrecht

7. Martini Ziekenhuis, Groningen

8. Slingeland Ziekenhuis, Doetinchem

9. Sint Maartenskliniek, Nijmegen

10. Isalaklinieken, Zwolle

De top-10 van sterkste ziekenhuismerken is in vergelijking met de vorige meting van 2009 vrijwel ongewijzigd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. De kwaliteit van een geheel ziekenhuis is in feite niet beoordeelbaar. Van belang zijn de individuele prestaties per arts en per medisch specialist.
    Deze zijn niet openbaar, dus dit onderzoek van Hendrik Beerda Brand Consultancy dient als volstrekt ongeloofwaardig betiteld te worden.
    De vraag is wie heeft opdracht gegeven tot dit onderzoek en wie betaalde dit onderzoek?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.