Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Topberaad over chaos in thuiszorg

Om een crisis in de thuishulp af te wenden, wil werkgeversorganisatie ActiZ zo spoedig mogelijk overleg met alle hoofdrolspelers in de gezondheidszorg. "Veel instellingen lijden forse verliezen. Faillissementen dreigen. Duizenden werknemers raken hun baan kwijt", aldus directeur Aad Koster.
Topberaad over chaos in thuiszorg

Koster is blij dat het kabinet de thuiszorgwet per 1 januari 2009 aanpast om de situatie in de thuiszorg te verbeteren. “Maar we moeten nu voorkomen dat de chaos in de thuiszorg dit jaar niet verder uit de hand loopt. We moeten een verbeterplan opstellen.” Cliënten krijgen steeds vaker niet de hulp die ze nodig hebben om lang zelfstandig te kunnen blijven wonen. “Oude mensen belanden daardoor sneller in duurdere zorg, zoals verpleeghuizen. Kortom, we spannen het paard achter de wagen.”

Concurrentie

Koster wil dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten, de Landelijke Organisatie Cliëntenraden, het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit plaatsnemen aan de onderhandelingstafel. Deze partijen nemen de uitnodiging van ActiZ graag aan, zeggen ze in een reactie. Nu thuiszorginstellingen met elkaar moeten concurreren, zijn de uurtarieven voor hulp in huis soms tot onder het kostenniveau gedaald. Bovendien krijgen mensen ‘lichtere’ vormen van hulp toegewezen. Daardoor is er voor gediplomeerde thuishulpen bijna geen werk meer.

Loopgravenoorlogje

Koster hoopt dat het topberaad ertoe leidt dat in steden en dorpen waar de thuiszorg niet goed draait contracten tussen gemeenten en instellingen worden opengebroken en verbeterd. Eerder riep staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid hiertoe op. Eind vorig jaar braken negen gemeenten en een samenwerkingsverband van instellingen in de Gooi- & Vechtstreek met succes hun contract open. Zo kon het tarief voor simpele thuishulp worden verhoogd. “Ik kan me wel voorstellen dat mensen soms het idee krijgen dat in de thuiszorg een soort loopgravenoorlogje wordt gevoerd”, erkent Koster. “Als het gaat om de vraag wie verantwoordelijk is voor de chaos, wijzen de hoofdrolspelers steeds naar elkaar. Op die manier lossen we de problemen natuurlijk niet op.” (PZC)

Lees ook:

ActiZ signaleert massaontslag thuiszorg

Tijd voor revolutie in de thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.