Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Train chirurgen via virtual reality’

Mark van Dorresteijn
Om minimaal invasief te leren opereren moeten artsen niet slechts uren maken, maar gericht vaardigheden aanleren. Training via virtual reality is daarvoor een goede oplossing. Dat stelt gynaecologisch oncoloog Henk Schreuder van het UMC Utrecht, hij promoveert op 2 november aan het UMC Utrecht.
‘Train chirurgen via virtual reality’

Schreuder ontwikkelde voor promotieonderzoek speciale trainingsprogramma’s. Onder meer via virtual reality. Volgens de promovendus worden chirurgen via simulatietraining vaardiger en blijken die vaardigheden tijdens echte operaties goed van pas te komen. Ook uit eerdere studies blijkt dat virtueel getrainde gynaecologen veiliger en sneller werken.

Georganiseerde training

Schreuder pleit voor strakker georganiseerde training in de minimaal invasieve laparoscopische chirurgie. Chirurgen moeten niet alleen uren maken, maar via trainingsprogramma’s aantoonbaar specifieke vaardigheden opdoen voor ze patiënten mogen opereren. Hij vindt dat trainingen verplicht moeten zijn en binnen werktijd gepland moeten worden en dat een laparoscopie-expert de trainingen moet geven.

Cultuuromslag

“Ik denk dat een cultuuromslag bij specialisten in opleiding en medisch specialisten noodzakelijk is”, zegt Schreuder. “Afdelingshoofden en ziekenhuisbestuurders moeten hierbij helpen. We hebben de technologie om chirurgen levensecht te laten oefenen. Ik kan me voorstellen dat chirurgen eerst een soort operatie-examen of een aantal operatiepunten moeten halen voordat ze patiënten opereren.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.