Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Trimbos-instituut in zwaar weer

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het Trimbos-instituut verliest door de kabinetsbezuinigingen een vijfde deel van haar inkomsten en moet saneren. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.
Trimbos-instituut in zwaar weer

Het kabinet vindt dat preventie van zorg en verbetering van leefstijl geen zaken van de overheid zijn. Minister Edith Schippers van VWS zet daarom een punt achter veel subsidies voor wetenschappelijk onderzoek naar preventie- en leefstijlprogramma’s van ZonMW, een belangrijke opdrachtgever voor het Trimbos.

Trimbos-instituut verliest VWS-opdrachten

Ook stopt het ministerie met enkele directe opdrachten aan het Trimbos-instituut. Van oudsher krijgt het instituut regelmatig opdrachten van VWS om zijn beleid wetenschappelijk te onderbouwen. Maar volgens Trimbos-directeur Jan Walburg stelt dit kabinet daar minder prijs op. “Het kabinet zoekt niet zo zeer wetenschappelijke onderbouwing voor zijn beleid. Het voert meer beleid op basis van politieke besluitvorming.”

Trimbos-instituut: 3 miljoen minder inkomsten

Met het wegvallen van deze inkomsten verliest het Trimbos-instituut drie miljoen euro op een netto-omzet van vijftien miljoen euro. Om de inkomstenderving op de korte termijn op te vangen, gaat de organisatie bezuinigen op overhead, materiële kosten en wetenschappelijk personeel, aldus Walburg. Ook worden tijdelijke contracten van circa twintig medewerkers niet verlengd. Bij het Trimbos-instituut werken 250 mensen. Het gaat om 160 fte’s.

Trimbos-instituut stimuleert sabbatical

Verder werkt het Trimbos mee aan voortijdig vertrek van werknemers die toch al weg wilden. Die krijgen een bedrag met geld mee ter grootte van de kantonrechtersformule. “Dat is een plezierigere werkwijze dan ontslaan. Bovendien is het goedkoper”, licht Walburg toe. Daarnaast steunt het Trimbos-instituut het opnemen van een sabbatical. “In een wetenschappelijke omgeving zijn er altijd wel mensen die er een tijdje tussenuit willen. Hetzij voor opleiding, dan wel schrijven of reizen”, verklaar Walburg.

Trimbos-instituut: ‘zwaar-weer’-clausule

Verder doet de directie een beroep op de zogeheten ‘zwaar-weer’-clausule in het lopende sociale plan. Daarover is overleg met de vakbonden. Organisaties doen dat als ze verwachten dat het inkrimpen van het personeelsbestand niet lukt met natuurlijk verloop en gedwongen ontslagen nodig zijn. Of die ook gaan vallen, kan Walburg nu nog niet zeggen. “Dat weten we pas aan het einde van het jaar. We doen er alles aan om gedwongen ontslagen te voorkomen.”

Trimbos-instituut zoekt compensatie

Voor de lange termijn wil het Trimbos-instituut alternatieve inkomstenbronnen aanboren. “Wij hebben veel expertise als het gaat om het voorkomen van ziekteverzuim die samenhangt met psychische problematiek. Dat is een grote kostenpost voor de samenleving. Ook bieden we internetprogramma’s aan om mensen weer aan het werk te krijgen. Er is interesse van andere ministeries, arbodiensten, gemeenten en zorgverzekeraars.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Trimbos onderzoekt zelfmanagement bij angst en depressie

GGD: ‘Snijden in preventie kost miljoen’

PwC: investeren in preventie loont

8 REACTIES

  1. Grappig dat onder dit artikel staat: lees ook: “PwC: investeren in preventie loont”
    Hoe durft de minister zonder onderbouwing te zeggen dat leefstijl geen zaken van de overheid zijn. Onderzoek toont aan dat preventie kosten-effectief is. Jammer van het artikel, is dat er geen tegengeluid in wordt vermeld, zeker omdat Zorgvisie dit zo op de plank heeft liggen

  2. Lees alle reacties
  3. SCHANDALIG! Nu gaat beleid worden gevoerd door dit populistische kabinet op onderbuikgevoelens. Ik wil dat beleid wél op wetenschappelijk onderzoek wordt gestoeld. Op deze manier raak ik mijn kleine beetje vertrouwen dat ik nog had helemaal weg. Kan dit kabinet alsjeblieft snel wegwezen?
    Het Trimbosinstituut is heel open en eerlijk over drugsgebruik. Dat past nu niet in het straatje van oa. dhr. Opstelten. Dat zal mede een reden kunnen zijn…
    Ik word erg verdrietig en ook wel angstig als de overheid onafhankelijke instituten gaat korten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.