Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trimbos onderzoekt zelfmanagement bij angst en depressie

Mark van Dorresteijn
Het Trimbos-instituut onderzoekt samen met dertien ggz-instellingen zelfmanagement van cliënten met chronische angst en depressie.
Trimbos onderzoekt zelfmanagement bij angst en depressie

Het onderzoek is nodig, omdat er nu veel cliënten in behandeling zijn in de tweede lijn, terwijl niet zeker is of dit het beste is voor deze groep cliënten. Psychiater en hoofdonderzoeker Jan Spijker: “Ongeveer twintig tot dertig procent van de cliënten met een diagnose angst of depressie in ggz-instellingen, zijn al langer dan twee jaar in behandeling. Dit zijn mensen die niet zijn hersteld ondanks therapieën die ze hebben gevolgd en medicijnen die zij hebben gebruikt.” Voor de meeste van deze cliënten bestaat de huidige zorg uit begeleidende contacten met een sociaal psychiatrisch verpleegkundige en medicatiebeleid door een psychiater. De vraag is of deze zorg niet eerder thuis hoort in de eerste lijn.

Zelfmanagement

Met het ZemCAD onderzoek (Zelfmanagement bij Chronische Angst en Depressie) wordt onderzocht of cliënten met chronische angst en depressie zelf hun klachten in de gaten kunnen houden onder begeleiding van professionals in de eerste lijn. Hiervoor volgen cliënten een cursus, waarbij zij onder andere leren om zelf hun klachten te monitoren, hoe crisis situaties zijn te voorkomen en hoe zij activiteiten weer op kunnen pakken, ondanks de klachten die zij ervaren. Na de cursus wordt per cliënt bekeken of de zorg in de tweede lijn kan worden afgesloten. In het onderzoek worden de kwaliteit van leven, de klachten en het zorggebruik van cliënten die de cursus volgen, vergeleken met cliënten die de cursus niet volgen. (ICTzorg)

Inschrijving Spider Award

Uw vernieuwende ICT-project aanmelden voor de Spider Award? Het kan nog tot eind september. Meer informatie en aanmelden

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.