Het kabinet heeft per 1 januari van dit jaar extra gelden beschikbaar gesteld voor de thuishulp: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT). Met deze regeling beoogt het kabinet de effecten van de bezuinigingen te verzachten en minimaal 19.000 banen te redden. In een persbericht laat landelijke thuiszorgaanbieder TSN weten dat de gemeente Nijkerk voor deze regeling een tarief hanteert dat aantoonbaar onder de kostprijs van personeel in loondienst ligt. ‘Dit terwijl de regeling bedoeld is om juist de loondienstverbanden te behouden. Inzet van alfahulpen of andere niet-loondienst constructies zijn expliciet uitgesloten van de regeling.’ De zaak dient vrijdag 20 maart aanstaande.
Tarief onder kostprijs
TSN rekende de gemeente Nijkerk al voor dat het aangeboden tarief niet kostendekkend is. Hierop kondigde de gemeente aan dat het tarief wordt bijgesteld. Dit bijgestelde tarief ligt echter nog steeds onder de kostprijs. De gemeente meldde hierbij wel dat zij de inzet van HHT deze zomer wil evalueren en dat het tarief dan mogelijk vanaf 10 augustus wordt aangepast. ‘Met andere woorden: als blijkt dat de werkgelegenheid inmiddels is verdwenen, is Nijkerk bereid in actie te komen. TSN gaat hiermee niet akkoord.’
Stoppen met thuishulp
Nijkerk stopt in 2015 met het financieren van het grootste deel van de thuishulp. Deze wordt ondergebracht in een zogenaamde algemene voorziening. Dit betekent in de praktijk dat de voorziening er wel is, maar dat inwoners van Nijkerk die gebruik willen maken van thuishulp hier voortaan zelf voor moeten betalen. De HHT biedt een tegemoetkoming voor deze mensen. Maar, zo betoogt TSN, mensen in vaste loondienst kunnen niet werken voor het vastgestelde HHT-trafief.
Wethouder Nijkerk
Wethouder Marly Klein reageert: ‘Er zijn grote veranderingen in de zorg, waaronder de huishoudelijke hulp. Voor ons als gemeente staat steeds voorop dat we de overgang zo zorgvuldig mogelijk voor onze inwoners en voor de aanbieders en hun medewerkers willen regelen. Onder andere over de huishoudelijk hulp toelage van het rijk hebben we als gemeente transparant overleg met de aanbieders gehad. Daaruit is een reëel tarief gekomen dat voor alle aanbieders gelijk is. Andere aanbieders zijn hiermee akkoord gegaan. TSN heeft aangegeven het overleg met ons niet te willen voortzetten, dat vinden we als gemeente erg jammer.’

Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
TSN trekt wel een hele grote broek aan.
In de praktijk laten zij hun huishoudelijke medewerkers herindiceren. Wanneer je oneigelijke taken toebedeeld worden kosten ook niet gedekt. TSN beter eerst je bedrijfsvoering in orde brengen voor je kosten ter discussie stelt.!