Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

TSN Thuiszorg daagt Nijkerk voor de rechter

Thuiszorgorganisatie TSN spant een kort geding aan tegen gemeente Nijkerk met de eis om het tarief voor huishoudlelijke hulp te verhogen. Nijkerk maakt gebruik van de Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT) maar hanteert volgens TSN tarieven die veel lager liggen dan de kostprijs van personeel.
TSN Thuiszorg daagt Nijkerk voor de rechter
Foto: ANP Ilvy Njiokiktjien

Het kabinet heeft per 1 januari van dit jaar extra gelden beschikbaar gesteld voor de thuishulp: de zogenaamde Huishoudelijke Hulp Toeslag (HHT). Met deze regeling beoogt het kabinet de effecten van de bezuinigingen te verzachten en minimaal 19.000 banen te redden. In een persbericht laat landelijke thuiszorgaanbieder TSN weten dat de gemeente Nijkerk voor deze regeling een tarief hanteert dat aantoonbaar onder de kostprijs van personeel in loondienst ligt. ‘Dit terwijl de regeling bedoeld is om juist de loondienstverbanden te behouden. Inzet van alfahulpen of andere niet-loondienst constructies zijn expliciet uitgesloten van de regeling.’ De zaak dient vrijdag 20 maart aanstaande.

Tarief onder kostprijs

TSN rekende de gemeente Nijkerk al voor dat het aangeboden tarief niet kostendekkend is. Hierop kondigde de gemeente  aan dat het tarief wordt bijgesteld. Dit bijgestelde tarief ligt echter nog steeds onder de kostprijs. De gemeente meldde hierbij wel dat zij de inzet van HHT deze zomer wil evalueren en dat het tarief dan mogelijk vanaf 10 augustus wordt aangepast. ‘Met andere woorden: als blijkt dat de werkgelegenheid inmiddels is verdwenen, is Nijkerk bereid in actie te komen. TSN gaat hiermee niet akkoord.’

Stoppen met thuishulp

Nijkerk stopt in 2015 met het financieren van het grootste deel van de thuishulp. Deze wordt ondergebracht in een zogenaamde algemene voorziening. Dit betekent in de praktijk dat de voorziening er wel is, maar dat inwoners van Nijkerk die gebruik willen maken van thuishulp hier voortaan zelf voor moeten betalen. De HHT biedt een tegemoetkoming voor deze mensen. Maar, zo betoogt TSN, mensen in vaste loondienst kunnen niet werken voor het vastgestelde HHT-trafief.

Wethouder Nijkerk

Wethouder Marly Klein reageert: ‘Er zijn grote veranderingen in de zorg, waaronder de huishoudelijke hulp. Voor ons als gemeente staat steeds voorop dat we de overgang zo zorgvuldig mogelijk voor onze inwoners en voor de aanbieders en hun medewerkers willen regelen. Onder andere over de huishoudelijk hulp toelage van het rijk hebben we als gemeente transparant overleg met de aanbieders gehad. Daaruit is een reëel tarief gekomen dat voor alle aanbieders gelijk is. Andere aanbieders zijn hiermee akkoord gegaan. TSN heeft aangegeven het overleg met ons niet te willen voortzetten, dat vinden we als gemeente erg jammer.’

Arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd te hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

1 REACTIE

  1. TSN trekt wel een hele grote broek aan.
    In de praktijk laten zij hun huishoudelijke medewerkers herindiceren. Wanneer je oneigelijke taken toebedeeld worden kosten ook niet gedekt. TSN beter eerst je bedrijfsvoering in orde brengen voor je kosten ter discussie stelt.!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.