Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter mag vanaf 2019 beroepsverbod opleggen

Anouk Brinkman
De Eerste Kamer is akkoord met een wetsvoorstel waarmee de tuchtrechter BIG-geregistreerde zorgverleners een beroepsverbod kan opleggen. Daarmee treedt het wetsvoorstel van voormalig VWS-minister Edith Schippers naar verwachting begin 2019 in werking.
Edith_Schippers_Minister_VWS_Roel_Wijnants
Voormalig VWS-minister Edith Schippers diende eind 2016 de wijzigingen voor de Wet BIG in bij de Tweede Kamer. Foto: Roel Wijnants

Met de invoering van de wet krijgt de tuchtrechter de bevoegdheid om BIG-geregistreerde zorgverleners een beroepsverbod opleggen als er sprake is van ernstig gevaar voor patiënten. Het gaat om ernstig gedrag, waarbij de tuchtrechter vindt dat iemand niet geschikt is het eigen beroep uit te oefenen, maar ook niet geschikt is een ander beroep in de zorg uit te oefenen waarbij hij (een categorie van) patiënten behandelt. Volgens het ministerie van VWS kan het gaan om bijvoorbeeld een ernstig zedendelict, een ernstig geweldsdelict of een levensdelict. Het tuchtrecht kan ook van toepassing zijn op gedrag dat zich afspeelt in het privéleven van de zorgprofessional.

Doorhalen in het BIG-register

Op dit moment kan de tuchtrechter een BIG-geregistreerde alleen doorhalen in het BIG-register. Een zorgverlener mag dan de beroepstitel niet meer gebruiken of zelfstandig voorbehouden handelingen verrichten. Wel mag hij dan in opdracht en onder toezicht van een nog wel BIG-geregistreerde werken. Door het wetsvoorstel kan de tuchtrechter ook verbieden dat iemand patiënten of een categorie van patiënten behandelt en in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde werkt.

Minister Edith Schippers van VWS diende de wijzigingsvoorstellen voor de Wet BIG eind 2016 in bij de Tweede Kamer. Al in 2013 gaf zij aan een breder beroepsverbod mogelijk te willen maken voor BIG-geregistreerde zorgverleners. Ook haar voorganger minister Klink hekelde het feit dat artsen met een beroepsverbod onder een andere titel patiënten bleven zien, zonder dat dit strafbaar was. Als de hernieuwde Wet BIG volgend jaar in werking treedt is het tien jaar geleden dat Klink de wetswijzigingen aankondigde.

Direct op non-actief stellen

Verder krijgt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting de mogelijkheid om een zorgverlener vanwege ernstig gedrag direct op non-actief te stellen in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter. Ook wordt in het wetsvoorstel verduidelijkt dat de Wet BIG ook van toepassing is bij cosmetische handelingen. Voorbehouden handelingen (zoals injecteren of chirurgische ingrepen) vallen onder de Wet BIG ongeacht de vraag of een behandeling vanuit een medisch of cosmetisch doel plaatsvindt. Om eenvoudiger de bevoegdheid van een zorgverlener te kunnen controleren en te zoeken in het BIG-register, verplicht het wetsvoorstel dat BIG-geregistreerden hun registratienummer voeren.

Ondersteuning van tuchtklachtfunctionaris

Het wetsvoorstel regelt ook dat iemand die een tuchtklacht wil indienen gebruik kan maken van de ondersteuning door een tuchtklachtfunctionaris. Deze functionaris adviseert de klager over het formuleren en indienen van een tuchtklacht. Dat moet bevorderen dat bij de tuchtrechter klachten worden ingediend die goed zijn geformuleerd en waarvoor het tuchtrecht is bedoeld. Voor het indienen van een tuchtklacht zal de klager griffierecht van 50 euro moeten gaan betalen. Als de klacht gegrond wordt verklaard, krijgt de klager het griffierecht terug. Daarnaast krijgt het tuchtcollege de mogelijkheid om, als een klacht geheel of gedeeltelijk gegrond is, de zorgverlener te veroordelen in de kosten die de klager heeft moeten maken, bijvoorbeeld voor een advocaat.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.