Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tussen NZa en NMa gaapt zwart gat’

“Er is meer dan een grijs gebied tussen de NZa en de NMa”, vindt advocaat Mariël Verhoeven. “Het is een groot zwart gat.” Verhoeven heeft een kort geding aangespannen dat volgens hem voortkomt uit het onvermogen van NMa en de NZa om te oordelen over een convenant tussen vijftien ziekenhuizen.
‘Tussen NZa en NMa gaapt zwart gat’

Drie beroepsverenigingen staan vandaag in de rechtszaal tegenover de advocaat van de vijftien ziekenhuizen in Limburg, Zeeland en Noord-Brabant. Zij hebben het convenant afgesloten om hun medewerkers niet te verliezen aan een concurrerende zorgaanbieder. In mei hebben de ziekenhuizen deze afspraak vastgelegd, ook om commerciële detacheringsbureaus de pas af te snijden.

Klacht bij NMa

De Nederlandse Vereniging van Anesthesiemedewerkers heeft het convenant in juli al heeft voorgelegd aan de mededingingsautoriteit. “De NMa was echter van mening dat de kwestie moest worden doorgestuurd naar de Nederlandse Zorgautoriteit. Wij hebben de klacht toen ingetrokken en de kwestie neergelegd bij de zorgautoriteit.”

Excuses NZa

Na vier maanden wikken en wegen, kwamen excuses van de zorgautoriteit over het lange wachten op een oordeel. Was het convenant een goede afspraak tussen de ziekenhuizen? Tijdens het “open gesprek”, aldus Verhoeven, kwam echter geen antwoord op die vraag. “Vanuit haar rol als toezichthouder kan de NZa niet ingrijpen, omdat zij alleen de kwaliteit van zorg beoordeelt.” Advocaat Verhoeven wacht momenteel nog wel op het officiële standpunt van de zorgautoriteit.

Werkdruk

Volgens de beroepsverenigingen die worden vertegenwoordigd door Verhoeven zal het convenant de werkdruk niet verminderen. Uit een enquête van deze verenigingen van anesthesiemedewerkers (NVAM), operatieassistenten (LVO) en recovery verpleegkundigen (BRV) blijkt dat een groot aantal zorgverleners dit nodig vinden. De werkdruk is volgens 78 procent van de ok-medewerkers hoog tot te hoog. De vrees bestaat dat deze werksituatie zal leiden tot medische missers. “Uiteindelijk gaat de zaak om het terugdringen van de vermijdbare sterfgevallen.”

IGZ niet pro-actief

Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan geen oordeel vellen over het convenant. “De inspectie kan pas optreden als er problemen zijn”, meldt Verhoeven. “Wij kregen te horen dat zij niet pro-actief kunnen handelen.” Na een maandenlang durende ronde langs de instanties, hebben de NVAM, de LVO en BRV dus gekozen voor het kort geding bij de voorzieningsrechter in Den Bosch. Verhoeven heeft goede hoop op de afloop. “Met deze afspraak worden meerdere wetten gebroken. In feite hebben de vijftien ziekenhuizen bepaald de concurrentie op arbeidsvoorwaarden uit te sluiten.”

Opleidingsplaatsen ok-medewerkers

In het convenant is ook bepaald dat het aantal opleidingsplaatsen flink moet stijgen en dat opgeleide werknemers twee jaar lang geen ontslag mogen nemen. Doen zij dit wel, dan moeten zij een deel van de opleidingskosten terugbetalen. Als Verhoeven de zaak verliest, wordt dit convenant weer aan de NMa voorgelegd. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Kort geding om werkdruk in ziekenhuizen

OK-medewerkers leggen convenant aan NMa voor

Personeelstekort groter dan gedacht

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.