Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer debatteert over arbeidsmarktbeleid in de zorg

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
De Tweede Kamer gaat vandaag het gesprek aan met de ministers VWS over het arbeidsmarktbeleid in de zorg. Daarbij wordt er gesproken over het personeelstekort, administratielasten en het aantrekken van zorgmedewerkers.
Bruno Bruins
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg, ANP/Remko de Waal

GGZ Nederland heeft in aanloop naar het debat met MIND NL, Federatie Opvang, P3NL en RIBW een brief opgesteld om aandacht te vragen voor het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens het debat wordt de brief ‘Arbeidsmarktbeleid en opleidingen zorgsector’ behandeld van minister De Jonge. Hij meldt dat als de overheid nu niet handelt op de toenemende behoefte aan personeel, er in 2022 een personeelstekort van ongeveer 100.000 tot 125.000 professionals ontstaat.

Nieuwe aanwas

Volgens GGZ Nederland worden de huidige tekorten onder meer veroorzaakt door vergrijzing in de geestelijke gezondheidssector, onvoldoende nieuwe aanwas om die de afname op te vangen, de toegenomen vraag in hoogopgeleid personeel en administratieve lasten. Naast ggz is er in alle andere zorgsectoren behoefte aan medewerkers; voornamelijk in de ouderenzorg, wijkverpleging, acute zorg en gehandicaptenzorg.

GGZ Nederland pleit voor een uitbreiding van de opleidingscapaciteit, zodat het benodigde aantal academisch geschoolde professionals gerealiseerd wordt. Ook meent GGZ Nederland dat het Stagefonds meer budget moet ontvangen, zodat er meer stageplekken gecreëerd kunnen worden. Daarnaast maakt verminderde adminstratieve rompslomp werken in de zorg aantrekkelijker.

De Jonge

Minister De Jonge signaleert de administratielasten van verpleegkundigen, de hoge werkdruk, toenemend ziekteverzuim, opleidingsinstellingen die zich zorgen maken over het aanbod van stageplaatsen en onvoldoende opgeleid personeel. ‘Hier moet verandering in komen’, aldus De Jonge. De minister stelt in zijn brief dat het noodzakelijk is om gezamenlijk op te trekken, waarbij er innovatieve oplossingen worden gehanteerd.

Brede aanpak

De Jonge wijst op een brede aanpak om de personeelstekorten terug te dringen en werken in de zorg aantrekkelijker te maken. Zo wil de minister dat mensen trendmatig worden opgeleid tot zorgprofessional. Daarbij stelt VWS jaarlijks 112 miljoen euro ter beschikking voor het Stagefonds en 1,2 miljard euro voor de opleiding van medisch specialisten, ondersteuners en verpleegkundig specialisten.

Arbeidsmarktagenda 2023

VWS heeft de afgelopen periode onder meer samengewerkt met ActiZ, NVZ en CNV om de Arbeidsmarktagenda 2013 Aan het werk voor ouderen op te stellen. Daarbij wordt er voor een brede aanpak in de zorg gepleit. ‘Deze agenda biedt een uitstekend fundament voor de aanpak van arbeidsmarktvraagstukken in de zorg’, aldus De Jonge.

In de agenda wordt onder meer vastgesteld dat de kwaliteit van het werk verbeterd moet worden, door onder meer het verminderen van de regeldruk. Ook moeten potentiële zorgprofessionals aangeboord worden en een imagocampagne van start gaan. Bovendien is een goed opleidingsaanbod en het gebruik van technologieën essentieel.

Meer nodig

‘Tegelijkertijd is er meer nodig’, aldus De Jonge. Zo wil de minister de arbeidsagenda verbreden naar de gehele sector zorg en welzijn en samen optrekken. ‘Voor de aantrekkelijkheid van de sector als geheel, voor het behouden van professionals en (vooral) ook voor het werken aan andere oplossingen.’

Het algemeen overleg gaat om 10.00 uur van start. Een samenvatting van het overleg kunt u hier lezen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.