Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer en Klink willen zelfmoord terugdringen

Minister Klink van Volksgezondheid wil zo snel mogelijk het aantal zelfmoorden terugdringen. Vorig jaar had hij hiervoor al een streefcijfer aangekondigd, maar de Tweede Kamer drong er gisteren op aan daar niet te lang mee te wachten.

Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie wilde graag van Klink horen dat hij het aantal zelfmoorden jaarlijks met 5 procent wil terugdringen. De minister zei dit niet uit te sluiten, maar voegde eraan toe dat hij niet met een hard cijfer kan komen zolang hij niet precies weet waardoor het aantal zelfmoorden precies beïnvloed wordt.

113online

In Nederland ligt dit al jaren rond de 1500. Vorig jaar daalde dit tot ruim 1350, het laagste aantal sinds 1975. Klink tekende aan dat afgezet tegen de groei van de bevolking het aantal zelfmoorden sinds de jaren tachtig is afgenomen.De minister maakte ook nog bekend het telefoonnummer 113 en de website 113online de komende twee jaar te willen ondersteunen met een startsubsidie van 700.000 euro. Op de site kunnen mensen die denken aan zelfmoord terecht voor contact met lotgenoten en ook doorverwezen worden naar professionele hulpverleners. Volgens de bedenkers van de website hebben ze 1,4 miljoen nodig om deze op poten te zetten.

Normen voor goede zorg

De Kamer drong ook aan op een betere zorg op de spoedeisende hulp voor mensen die een zelfmoordpoging hebben gedaan. Zij krijgen daar lang niet altijd met een psycholoog te maken en worden na behandeling zonder extra hulp naar huis gestuurd. Volgens Klink komt er een nieuwe richtlijn, waarop de normen voor goede zorg gebaseerd zijn. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal daarop toezien. (ANP)

Lees ook:

Veel meer patiënten naar spoedeisende hulp

Klink wil cameratoezicht in isoleercel

Klink treft maatregelen ggz

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.