Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede Kamer vreest schotten in ggz

De Tweede Kamer is bevreesd voor nieuwe schotten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dit bleek tijdens een algemeen overleg met de Tweede Kamer tijdens welke minister Hoogervorst een “integrale beleidsvisie” op de sector presenteerde.

Het juridische en financiële kader van de ggz gaat de komende tijd flink op de schop. Niet alleen wordt de op genezing gerichte, kortdurende ggz overgeheveld van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet, ook moet de sector in navolging van de ziekenhuizen gaan werken met diagnose behandelingcombinaties (dbc’s). Andere delen van de ggz, zoals de openbare ggz (oggz), komen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) te vallen.

Versnippering

Verschillende Kamerleden vrezen dat deze operatie zal leiden tot versnippering van het ggz-aanbod, het afschuiven van risico’s, ondoelmatigheid en groeiende bureaucratische lasten. “Aan de ene kant moeten instellingen dbc’s registreren en krijgen ze te maken met de Zorgverzekeringswet, aan de andere kant krijgen ze in de AWBZ te maken met de nieuwe zorgzwaartefinanciering”, aldus SP-Kamerlid AgnesKant. “Dat wordt bureaucratie in het kwadraat.”

Angst

Volgens minister Hoogervorst is deze angst ongegrond. “Er wordt gewerkt aan één systeem van registratie dat zowel voor dbc’s als voor zorgzwaartefinanciering is te gebruiken.” Wel erkent de minister dat er binnen de ggz grote verschillen in kwaliteit bestaan. Daarom wil hij dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op korte termijn prestatie-indicatoren ontwikkelt. (Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.